Domácí těstoviny

Je to tu, dohromady půl hodinka práce, ale ta chuť! Pořádně si rozmyslete, jestli je opravdu chcete dělat, protože pak už je budete muset dělat vždycky :)

Ideálně by se na těstoviny použila semolínová mouka. Když nemám, používám hladkou. Nikdy se mi těstoviny nerozvařily a chutnaly skvěle.

IMG_5580

Ingredience na těstoviny cca pro 2 osoby

  • 300g mouky – hladké
  • 3 vejce
  • 3 půlky skořápek vody

 

Důležité je, těsto dobře prohníst, protože jenom kompaktní těsto, které se nelepí, vám umožní dobře ho později zpracovat. Přisypávejte mouku do doby, než těsto přestane lepit. Pak z něho udělejte bobánek a nechte chviličku odpočívat. Tenhle krok bych úplně nepřeskakovala, protože se tím těsto krásně spojí a nebude se potom při zpracování tolik lepit. Dejte si třeba kafíčko.

Tak a teď …!

  • rozdělte těsto na 4 části – neustále pracovní plochu podsypávejte!
  • pokud pracujete s válečkem rozválejte ho na tenké placky, skoro průhledné (nechte zaschnout a pak krájejte na nudle)

pokud máte strojek na těstoviny postup následující:

  • první nastavte strojek na vel. 0 – nejtlusčí projeďte těsto
  • zvrchu si podávejte těsto a spodem si těsto zase rovnejte, zvládnete to jednou rukou, druhou můžete otáčet kličkou
  • teď placku vezměte a z obou stran ji trochu pomoučněte – pomůže to tomu, aby se pak těsto netrhalo a bylo krásně hladké
  • strojek na č.2 – projeďte těsto
  • strojek na č.4 – projeďte těsto
  • a končím většinou u tloušťky 6 ( z devíti)

těsto odložím a nechám lehce zaschnout a až potom projedu nástavcem na nudle. Oni se totiž potom nebudou vůbec lepit k sobě a budou krásně oddělené.

Těstoviny vařím zhruba 5-7 minut, ale zkoušejte, testujte a ochutnávejte.

Skvělé jsou třeba jako aglio olio.

 

testovinysm

 

 

 

 

3 Comments

Leave A Reply

Navigate