Včera mě v Albertu zarazila krabička vedle mascarpone levnější varianta za 47 korun – Maskar z Polné! Nejdřív sem se zasmála, vzala plánované mascarpone na pizzu, která mě inspirovala ve skvělé italské restauraci Al Forno. Trochu mě to ale stejně zajímalo, tak sem se zase vrátila a kelímek do košíku přihodila.
Doma sem nejdříve prostudovala složení. Mascarpone obsahuje (kromě jiného)mléko, Maskar z Polné koncentrát bílkoviny. To by měl být zásadní rozdíl.
Otevírám. Ochutnávám. Masakr z Polné je rozhodně řidší než Mascarpone. Sladší, trochu kyselejší. Maskar z Polné totiž pro svoje okyselení používá místo mlékárenské kultury kyselinu mléčnou. Ta podle mě způsobuje tu rozdílnost chutí. Ale překvapil. Rozhodně si myslím, že do Tiramisu je to lepší, než jakákoliv zakysaná smetana!
Mascropne šlo na pizzu, Maskar je ještě v lednici