Základem těchto lasagni je prostě trpělivost. Protože tady jí budete opravdu potřebovat. Odměnou Vám bude dokonalý požitek. Dala bych za ně ruku do ohně. Jsou skvělé, lehké a zároveň tolik chuťově plné. Chci je hned znovu!
Začnete tím, že si připravíte ragú. třeba i den předem, ono opravdu dlouho trvá, než se v troubě probublá.
Ingredience na ragú
- olivový olej
- dvě větší mrkve
- jedna petržel
- řapíkatý celer – dva stonky
- cibule
- slanina
- mleté maso – 600g hovězího, 400g vepřového
- dvě deci červeného vína
- 700ml rajčatového protlaku nebo loupaných rajčat
- 200ml smetany
- bazalka ideálně čerstvé listy
V hrnci, který později přijde do trouby rozehřeji na dně olivový olej, přihodím domácí slaninku (nebo jakoukoliv jinou), mrkev, celer, petržel a nechám zeleninku lehce osmahnout. Pak přidám mleté maso a hezky ho vařečkou rozdělím na malé kousky. Jak jen to jde, na úplně nejmenší a podleji červeným vínem. Ještě chviličku nechám probublat. Přidám rajčatový protlak, bazalku, sůl a pepř a hodím do rozehřáté trouby na 145 stupňů. A jdu dělat pišingrový dort
Po třech hodinách je omáčka hotová!
Bešamel
Základem kvalitních lasagni je bešamel, který musí prolít každou vrstvu, aby lasagne byly dokonale krémové a nebyly suché. Narazila sem na omáčku v Apetitu, tu sem trošku poladila a stala se dokonalou. Chutnala sama skoro jako omáčka ze sýrů.
Ingredience na bešamel
- mléko – plnotučné – cca 500 ml
- hladká mouka – tři lžíce
- máslo
- petržel, bobkový list, tymián,pepř a sůl
- cibule do které si zapícháte tři malé hřebíčky
Do poloviny mléka hoďte bobkový list, dejte hrstku petržele, cca lžičku sušeného tymiánu, cibuli s hřebíčkem a krátce povařte a slijte přes sítko do džbánku.
Pak dejte na dno rendlíku máslo a rospusťte ho. Zaprašte moukou – asi třemi lžícemi . Nechte mouku lehce zrůžovět a hned zalijte druhou polovinou studeného mléka. Vše jsem míchala stále metličkou. Potom přilijte zbytek ochuceného mléka a nechte povařit do požadované konzistence. Ta se rovná hustší smetaně nebo naopak řidší kaši
Odstavte a sem tam ještě promíchejte metličkou. Osolte a opepřete. Teď ochutnejte, není skvělý?
Boloňské lasagne – blíží se finále
Do vroucí osolené vody – na pár chviliček – dejte lasagne (tak dvě minutky) a ty pak skládejte do vymazaného pekáčku. Na každou vrstvu lasagni dejte vrstvu ragu a tu prolijte bešamelem. Takto naskládejte několik vrstev. Poslední vrstvu lasagni polijte bešamelem a naskládejte mozzarelu.
Do trouby předehřáté asi na 150 stupňů dejte asi na 45 minut. Na talíři postrouhejte trochou parmezánu.
Hurá do toho! Dobrou chuť
5 Comments
Vypadají božsky, hned bych si dala!
co ta cibule s hřebíčkem…a co to sýtko??
Omlouvám se, vše je opraveno!
Da se misto mozzarelly dat I jiny syr? Treba gouda? Mozzarellu nemusim moc
Super besamel,ragu dalam podobne,ta majda to vsak pozvedla k nebezskym vysinam,skvele.