Seriál o grilování – 1. díl – Grilované kuře

Ogrilovat kuře není zase tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Chce to čas, kuře musí být skrz na skrz propečené, jinak nám hrozí něco opravdu nepříjemného. Spousta lidí má to klasické grilované kuře vlastně rádo, ale málo kdo se do toho fakt pustí. Vždycky se spálí! Proč?

Myslím, že grilované kuře je ideální druh masa na kterém vám vysvětlím co je to přímé a nepřímé grilovaní. To totiž musí pochopit, aby jste na tom grilu dokázali správně korigovat sílu žáru a pak jednoduše opéct maso přesně tak jak potřebujete. Receptů na grilování bude totiž hodně a grilovací sezónu jsem se rozhodla otevřít něčím na první pohled tak banálním jako je kuře.

1) Ten nejpoctivější základ

Ugrilovat maso to není jenom koupit naložené kusy vepřového v Kaufu nebo Albertu. Může být sice strašně jednoduché, ale zážitek z grilování je téměř nulový. Podrážka s glutamátovou naloží, ale tak hlavně že se zaplní žaludek než se začně lejt :-) . Pojďme to zkusit jinak a to úplně od začátku. Domácí grilovací koření bude váš základ. Můžete ho ladit podle chuti. Máte raději ostřejší? Přidejte chilli, máte raději kořeněnou vůni – nebojte se anýzu nebo tymiánu. Vaší představivosti se meze nekladou.

Domácí grilovací koření – základ

  • ¼ hrnku třtinového cukru
  • ¼ hrnku hrnku sladké mleté papriky
  • 3 lžice černého pepře mletého
  • 3 lžíce soli
  • 1 lžice uzené soli
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 2 lžíčky sušené cibule
  • 1 lžička chilli (můžete vynechat)
  1. Všechno koření smíchejte lžicí nebo rukama  dohromady, dokud nejsou jednotlivé složky poctivě promíchané.

Tohle koření by pro vás měl být start do nového grilovacího světa. Základ pro klasická žebírka, křidýlka a taky základ pro klasické grilované kuře a výbornou bbq marinádu k tomu, ale o tom až za chvíli. Už žádné předpřipravené marinády a kupované směsy grilovacího koření obohaceného o nějaké ty „zvýrazňovače“.

_MG_4853

2) Správně rozpálit gril

Správně rozpálit gril je základ všeho. Vybrat místo pro vaše maso je nejdůležitější rozhodnutí ve vaší grilovací challenge :) Existuje víc druhů grilů, ale jen dva druhy grilování a to přímé a nepřímé (když tedy pro tentokrát vynecháme uzení, rožnění, listy a pečení přímo v uhlících).

Přímé grilování je to, které použijete pro rychlou úpravu masa, především různých druzích steaků. Uhlí ve vašem grilu rozpálíte (víte kdy je uhlí nejvíc rozpalené?)  a mrsknete na něj maso v ten nejlepší okamžik. Krátce ogrilujete z obou stran a servírujete rare, medium nebo done.

Nepřímé grilování je něco mezi grilováním a dlouhým pečením. Rozpálíte uhlí, to odhrnete stranou a maso položíte na stranu grilu, kde není přímý žár. V tomto případě můžete krásně ogrilovat velké kusy masa, které by se vám nad rozpáleným uhlím jinak spálily. Dokonce můžete částečně maso i udit a to tak, že k rozžhaveným uhlíkům přihodíte několik dřevěných štěpků namočených ve vodě a následně zabalených do alobalu.

Chápeme? My chceme grilovat kuře, takže dneska budeme grilovat nepřímo.

At už máte gril na dřevné uhlí nebo gril plynový, musíme ho nejdříve rozpálit. Podpalte v komínovém startovači nebo jakkoliv jinak dřevěné uhlí, a nechte ho řádně rozžhavit, rozsypte ho na gril a zavřete. Pokud máte gril plynový, jednoduše zapalte hořáky, zavřete gril a nechte řádně rozehřát.

3) Příprava kuřete

Teď už máme vše potřebné a můžeme se vrhnout na maso. Kuře si naporcujeme (můžete dělat i v kuse, bude ale trvat mnohem delší dobu než se propeče), jednotlivé díly posypte kořením. Použijte zhruba polovinu bbq koření a druhou odložte stranou, budeme ji ještě potřebovat.

Maso nechám při bežné pokojové teplotě i s kořením chvíli odpočívat. Gril se rozpaluje, kuře čeká a poslední práce kterou potřebujete zvládnout je bbq omáčka. Tu budeme používat jak na potírání kuřete, tak později také jako přílohovou omáčku.

_MG_4855

Bbq omáčka

  • 5 lžíc rajčatového protlaku
  • zbytek domácího grilovacího koření
  • 1 lžíce octa (malinový nebo jablečný)
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžíce sojové omáčky
  1. Všechny  ingredience smíchejte v malém redlíčku a chvíli zahřívejte, dokud se chutě nepropojí.
  2. Omáčku rozdělte na dvě části, jednou budeme potírat ke konci grilované kuře a tou druhou použijeme na talíř jako přílohovou omáčku.

_MG_4856

4) Grilování

  1. Gril už je rozpálený, uhlíky odhrňte stranou případně u plynového grilu vypněte jeden z hořáků.
  2. Na část grilu, která nebude nad přímým žárem vyskládejte kuře zatím NEPOTÍREJTE omáčkou a uzavřete víko. Nechte péct zhruba 45 minut.
  3. Po 45 minutách budete možná muset u klasického grilu na dřevněné uhlí přidat nové uhlíky, aby vám žár vydržel, z každé strany přihoďte pár uhlíku a otevřené nechte chvíli rozpálit
  4. Teď už je konečně čas na BBQ omáčku. Tu jsme nepoužili dřív, protože by se nám na kuřeti začala připalovat. Poslední půl hodinka bude pro nás ideální. Potřete tedy kuře marinádou a zavřete poklop.
  5. Tento krok opakujte znovu zhruba po 15 minutách. Potřete kuře znovu marinádou a nechte na posledních 15 minut péct se zavřeným poklopem.
  6. Uplynula zhruba hodina a půl, která by na naše naporcované kuře měla stačit. Kůže na mase už bude vypečená, mít krásně tmavou (ale ne spálenou!!!) barvu a bude připravené ke konzumaci. Takže vypněte gril a můžete servírovat.

 

_MG_4872

_MG_4897

1 Comment

Leave A Reply

Navigate