Jestli z dob školních jídelen nesnášíte rýžový nákyp, rovnou snad stránku zavřete. Já to tak mám, i když tenhle krásně voní po skořici a čerstvě svařeném ovoci, zalitý sirupem…. Ne přiznávám na rovinu, že rýžový nákyp bych si sama pro sebe neudělala. Když ho po vás, ale chce rodina, tak se prostě snažíte S pořádnou čepicí, v roztomilých mističkách, představuji vám rýžový nákyp s malinami, mangem a jablky .
Rýžový nákyp
Author:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
- hrnek rýže (ideálně ta na rizoto – Arborio)
- dva hrnky mléka
- lžička skořice
- 2 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce másla
- 1 mango
- maliny (já použila zavařené)
- 1 jablko
- 2 lžíce třtinového cukru
- 3 vejce
Instructions
- Nejdříve si dejte vařit rýži v mléce s lžičkou skořice. Vaří se podle návodu na obalu, pokud nemáte rýžovar, pak použijte nepřilnavý hrnec a často míchejte, aby sem vám mléko nepřichytlo.
- Rozehřejte troubu na 180 stupňů.
- Mezi tím co se rýže vaří si dejte do menšího rendlíčku na kostky nakrájené mango a jablko, přidejte trochu třtinového cukru a nakonec maliny i se sirupem ve kterém jsou naložené a krátce povařte.Ovoce vyndejte do misky a šťávu nechte svařit na sirup.
- Vymažte si zapékací mističky máslem.
- Jakmile se rýže uvaří, přidejte dvě lžíce javorového sirupu, zamíchejte.
- Žloutky oddělte od bílků. Smíchejte je s rozpuštěným máslem a zamíchejte do rýže.
- Bílky ušlehejte v tuhý sníh a jejich polovinu přidejte do rýže. A opatrně vmíchejte. Druhou půlku si nechte na čepice.
- Do každé mističky dejte rýži, ovoce, rýži a nakonec čepici ze sněhu.
- Dejte do rozpálené trouby na 180 stupňů a pečte do té doby, než bude čepice krásně zlatá.
- Před podáváním lehce zalijte sirupem, který Vám vzniknul svařením v malém rendlíčku.
- Dobrou chuť!