Řízečky z panenky v mandlovo-sezamové krustě

U nás bývalo tak trochu zvykem mít na nedělním stole mísu řízků s bramborovou kaší. Poslední dobou (po svátcích hlavně!) se smaženému vyhýbám jako čert kříži. Takže když došlo na první neděli, úspěšně sem se tomu vyhnula, při té další už sem věděla, že to chce nějakou změnu. U řízků jsem zůstala, ale vajíčko jsem nahradila kokosovým mlékem a strouhanku jsem nahradila kukuřičnými lupínky s mandlemi a sezamem. Pár kapek oleje, rozpálená trouba a pak už to šlo samo… a docela i rychle.

Jo a ještě abych nezapomněla, tyhle řízečky si prostě nutně musíte přelít omáčkou z manga a koriandru, bez toho by to byl totiž jen poloviční úspěch :)

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 1 h

Ingredience na řízečky:

  • 1 vepřová panenka nebo můžete použít kuřecí prsa cca 600g
  • dva hrnečky kukuřičných lupínků
  • hrst mandlových lupínků
  • lžíce sezamových semínek
  • lžíčka soli
  • asi 200ml kokosového mléka

Ingredience na mangovou omáčku:

  • 1 zralé mango
  • hrst čerstvého koriandru
  • lžíce sojové omáčky
  • šťáva z půlky citronu
  • 1 dcl kokosového mléka

Nejdříve v mixéru rozmixujte kukuřičné a mandlové lupínky, přidejte sezam a nasypte do větší misky, ve které budete obalovat.

Maso si naklepejte, tak jak máte rádi, jak jste zvyklí. Každý kousek masa nejprve namočte v kokosovém mléku a potom obalte ve směsi kukuřičných lupínků, mandlí a sezamu. Dejte na plech, který lehce pokapejte olivovým a sezamovým olejem. Pečte na 190 stupňů asi 15 minut.

Mezi tím si připravte omáčku – do mixéru dejte všechny ingredience a rozmixujte do hladka. Omáčkou potom můžete zalít řízečky, nebo ji podávat vedle v mističce a kombinaci nechat na strávníkovi.

My jsme měli jako přílohu štouchané brambory s batáty, kde jsem místo normální smetany a mléka použila mandlové mléko, ale můžete zkusit třeba jasmínovou rýži.

Přeji dobrou chuť! :)

rizecky

 

1 Comment

Leave A Reply

Navigate