Raw cheesecake košíčky s jahodovou pěnou a ovocem

Tenhle příspěvek budiž inspirací k soutěži na facebooku. Raw pochoutky vás zajímají. Je to taková zdravější varianta mlsání a je fakt perfektní, že lidem se líbí a chutná. Raw food je ale mnohem rozsáhlejší. Pro ty co neví tak tedy raw food – syrová (někdy také živá) strava je způsob stravování, kde se jídlo zásadně tepelně neupravuje. Potraviny se konzumují čerstvé  ( nebo ohřáté či usušené do 42-45 °C). Můžete využít i klíčení, mixování nebo odšťavňování. To asi tak ve zkratce. Raw strava je především vitariánská a může být velmi rozmanitá. Ochutnala jsem nejen výborné dezerty, ale také polévky, krekry nebo třeba saláty. Raw strava je ale velké téma a ač o ní vím a některé její části mi přijdou super, není to nic pro mě. Dezerty mě ale opravdu baví! A co vy zajímá vás raw kuchyně? Ochutnali jste už nějaké recept? Kdo se chcete inspirovat, mrkněte se na facebook. S tímto receptem současně vyhlašuji soutěž o kalendář raw stravy Jitky Adamové, která byla opravdu laskává a jeden kalendář mi pro vás připravila. Na každý měsíc tak najdete jeden tématický recept. A třeba to může být start pro Vás nový styl života.

Raw chees-cake košíčky s jahodovou pěnou a ovocem
Author: Petra Novotná – Kuchařinka
Prep time:
Total time:
Serves: 6
Ingredients
  • 150g mandlí
  • 100g datlí
  • lžíce kokosového oleje
  • 100g kešu oříšků namočené ( 4 – 12 hodin)
  • kokosový olej 2 lžíce
  • javorový sirup nebo med
  • šťáva z 1/2 limetky
  • asi 200g čerstvých jahod
Instructions
  1. Nejdřív si připravte krustu. Mandle, datle a trochu kokosového oleje rozmixujte dohromady. Tady můžete nechat hrubší strukturu. Bude to krusta, pro krém.
  2. Do formy na muffiny, kterou si trošku vymažte dejte zhruba lžíci směsi na krustu a hezky pomocí prstů vytvořte kopii košíku. Vnitřek musí zůstat dutý, tam později nalijeme krém.
  3. Jakmile naplníte všechny košíčky, tak dejte formu do mrazáku nebo lednice a pusťe se do krému.
  4. Kešu oříšky, zhruba 100ml vody, javorový sirup, šťávu z limetky a kokosový olej rozmixujte úplně do hladka. Ideální je na to opravdu výkonný mixér nebo tyčový mixér, tím to jde také celkem dobře.
  5. Vznikne hladký jemný sladký krém. Do každého krustou vytvořeného košíčku nalijte tolik aby od okraje bylo jen pár milimetrů. Krém by vám neměl přetéct.
  6. Úplně nakonec rozmixujte polovinu jahod, přeceďte je, aby jste se zbavili zrníček a nakonec je vyšlehejte do pěny (můžete použít i šlehačkovou láhev a nebo je vůbec nešlehat). Na každý košíček nalijte tenkou vrstvu jahodové pěny.
  7. Ozdobte jahodami, borůvkami a dejte do lednice ztuhnout.
  8. Jakmile košíčky ztuhnou, můžete každý objet nožem a opatrně vyndat. Pokud se bojíte, že vám nepůjdou ven, tak můžete formu ještě vyložit košíčky. Můžete použít papírové nebo klidně silikonové.

 

Leave A Reply

Navigate