Pišingrový dort

Na tomhle dortu je nejúžasnější to, jak je strašně jednoduchý a zároveň chutná skvěle. Ve chvíli, kdy se propojí chuť oplatek a krému,stane se z obyčejných oplatek něco úžasného! A víte co můžete ještě ? … pokapat oplatky rumem nebo Amaretem. To totiž zkusím příště!

IMG_3876

Ingredience: 

  • Dvě balení karlovarských oplatek (celkem cca 8 – 10 ks ) – já sem použila jedno čokoládové a jedno ořechové
  • smetana
  • 85% čokoláda
  • 100 g másla
  • 50 g vanilkového cukru
  • 1 žloutek

První si vytvoříme krém, zahřeji smetanu a nalámu do ní čokoládu, kterou nechám rozpustit. Směs sundám z ohně. Přidám žloutek a vanilkový cukr obojí do směsi pořádně zašlehám. Dám zcela vychladit, klidně do ledničky. Mezi tím si z lednice vyndám máslo, aby mi změklo. Když mi čokoládový šlehačka vychladne, zašlehám do ní máslo a vytvořím čokoládový krém. To nejtěžší už je hotovo. Teď už jenom postupně promazat oplatky krémem a skládat na sebe. Poslední opatku pomažu z vrchu, ze stran a posypu trochou postrouhané čokolády.

Nejhorší na tomto dortíku je to, že se musí minimálně jeden den odležet, aby se krém vsákl do oplatek. Předtím, než oplatky pomažete krémem můžeme je trochu pokapat rumem, ale i tak proces určitě neurychlíte. Takže chvíli se budete muset na ten krásný dort, jen tak dívat a těšit se. O to víc si to potom vychutnáte, věřte mi.

Tenhle dortík dělala v mini verzi babička mojí babičky! Vždycky na Vánoce jako verzi cukroví. Dortíky měli v průměru třeba 4 cm. Babička mi o nich letošní Vánoce vyprávěla. Takže je zcela jasné, že před nejbližší cestou k ní, jí jeden dortík také slepím!

IMG_4230

5 Comments

Leave A Reply

Navigate