Polévka Pho je poslední dobou trošku fenomén. Všichni ji ochutnávají, všichni se dohadují co tam vlastně všechno patří. Já i můj manžel ji milujeme. Ale nejbližší kvalitní vietnamský bistro máme asi 50km. Takže jakmile na nás začne útočit jakákoliv nemoc, naházím suroviny do hrnce a pak už jenom nasávám vůni vývaru a těším se, až se pořádně zapotím. Ti z vás, kdo neumí používat hůlky nebo jim prostě nepřirostly k srdci (to jsem třeba i já), tak si připravte lžíci i vidličku, budete jí totiž 100% potřebovat
Jo a mimochodem, já se s tím moc nemazlím, takže pokud má někdo pocit, že postup není zcela správný, připomínky do komentářů! Ostatním budou jistě ku prospěchu
Porce: 4
Doba přípravy s tlakovým hrncem: 1,5 hodiny vývar, cca 30minut příprava
Ingredience na vývar:
- asi 1kg hovězího masa s kostí – přední
- 1 mrkev
- 1 petržel
- asi 3 stonky řapíkatého celeru
- cibule
- asi 10cm kousek zázvoru
- 1 stonek citronely podélně rozkrojený
- hrstka koriandrových semínek
- 1 skořice
- 3 semínka kardamonu
- 2 hvězdičky badyánu
- lžíce soli
- špetka pepře
Ingredience do polévky
- asi 250g kvalitního hovězího libového masa (zadní nebo svíčková)
- rýžové nudle
- červená cibule
- jarní cibulka
- bambusové výhonky – plechovka
- sojové výhonky – plechovka
- chilli paprička dle chuti
- pořádná hrstka koriandru
- půl hrsti perily – což je vlastně druh kopřivy
- asi 1 lžíčka nastrouhaného zázvoru
Všechno potřebné 100% seženete v Sapě. Pokud nemáte cestu kolem, koriandr se prodává běžně v hypermarketu, perilu můžete vynechat (do pekla nepřijdete, polévka bude fajn i bez ní). Ostatní jsou opravdu běžné suroviny, které já seženu i u nás, na malém městě, naprosto bez problémů. Citronovou trávu mívají i u Marks and Spencer, dá se koupit i sušená a jestli je u vás nedostupná, doporučuji si ji na léto vysadit do bylinkového záhonu.
Jdeme na to!
Všechny ingredience na vývar opláchněte a naprosto nepečlivě naházejte do hrnce včetně koření. Zalijte vodou a vařte v tlakovém hrnci (proč můžete s klidem vařit v tlakáči si můžete přečíst TADY) asi 1,5 hodiny. Pokud nemáte tlakový hrnec, pak se Vám vaření protáhne klidně na 3-4 hodiny.
Skleněné (rýžové) nudle namočte alespoň na 1 hodinu do vody. Já to někdy nestihnu a zapomenu, pak je prostě krátce povařím. Hotové jsou pak za chviličku a přiznávám narovinu, že rozdíl nepoznám.
Jakmile se vývar dovaří zceďte ho a pusťte se do přípravy talíře s polévkou.
Do talíře dejte první porci nudlí, červenou cibuli rozpulte a nakrájejte na tenké půlkolečka, jarní cibulku na kolečka, papričku na drobno nasekejte. Přidejte bambus a sojové výhonky ze skleničky. Na to všechno nastrouhejte zázvor. Teď je čas na maso. To nakrájejte na opravdu hodně tenké plátky a syrové rozprostřete na nudle. Nakonec všechno posypte koriandrem.
Celou tuhle obrovskou hromadu zalijte vývarem. Maso se díky němu udělá přesně tak, jak potřebujete.
Mno a to je všechno, zase taková věda to není. Servírujte s půlkou citronu a nasekanou chilli papričkou, kdyby měl někdo pocit, že je Pho málo ostré.
Přiznám se, že někdy místo syrového masa použiji uvařené maso přímo z polévky. Někdy použiju obojí. Dělám i kuřecí variantu. Kde ale kuřecí maso rozhodně do polévky syrové nedávám.
Snad mě znalci neukamenují za můj zjednodušený postup na polévku Užijte si ji! Dobrou chuť
6 Comments
Dobrá čína je prej i v Poděbradech ale ještě jsem ji nezkoušela.
Nezlobte se ale tento recept nemá s pravou PHO nic společného…
Jee, to jsou super stránky! Určitě zkusím nějaký recept, ale musím mít námitku k receptu na pho, jelikož je to moje národní jídlo a táta ho vaří už desítky let. Mrkev a žádnou kořenovou zeleninu do vývaru na pho nedáváme. Bambusové výhonky se do toho taky vůbec nedávají, ale když vám to chutná, tak proč ne. Pho nudle vždycky krátce povaříme pomocí košíčku na pár minut ve vodě, aby nebyly tvrdé. Koření s cibulí a zázvorem opečeme vždycky před hozením do vývaru přímo na plotýnce, krásně se tím provoní pak vývar a taky kuchyně!
A pho nudle jsou rýžové placaté. To, co máte na fotce je mien, neboli skleněné nudle a to se za pho považovat nedá. Ale i tak to máte moc hezky udělané!
než začnete vařit asijskou kuchyni, zkuste si nastudovat realné recepty na internetu, jsou i v angličtině a se základními znalostmi google translatoru si jistě umíte poradit i vy. Todle je opravdu těžký paskvil.
Všm zúčastněným Děkuji. Děkuji i H za super tipy! Určitě zkusím koření příště opéct. Bao – já bych z toho zase takovou vědu nedělala, na začátku mám psáno, že budu ráda za tipy! Sem s nimi, jak dělate Pho vy? Nikde ani nepíšu, že je to 100% recept