Tyhle perníčky jsou naše klasika. Za těch pár let co je peču, jsme je ještě trochu vytunili. Přidali jsme čerstvý zázvor, kůru z citronu a vanilkový extrakt.
U perníčků sázím na klasiku a hlavně čerstvě drcené koření ve hmoždíři! To se totiž krásně provoní těstem. Když jednou zkusíte místo perníkového koření z pytlíku tohle, už nikdy nebudete chtít jinak.
Ráda je peču s dcerou, zdobíme společně, výsledek není dokonalý, ale užijeme si spoustu zábavy a na rozdíl od perníčků, vzpomínky nám nikdo nesní.
- 500g hladké mouky
- 200g moučkového cukru
- 180g medu
- 100g tuku na pečení nebo másla
- 2 vejce
- 4 lžíce kakaa
- 1 lžíčka prášku do pečiva
- badyán, anýz, koriandr, nové koření hřebíček, skořice, fenykl – dle chuti, rozdrtit na skoro prach ve hmoždíři
- lžíčka čestvého nastrouhaného zázvoru
- kůra z jednoho citronu (BIO)
- vanilkový extrakt – lžíčka
Všechny suroviny smíchám a vypracuji vláčné měkké těsto, které nechám v potravinářské folii odležet do druhého dne.
Druhá den vyválím těsto na cca 0,5 cm a vykrajuji perníčky, skládám na plech, který vložím pečícím papírem.
Peču cca 5 minutek, poznám podle barvy a vytahuji, ihned potírám rozšlehaným vajíčkem, aby se perníčky hezky leskly.
My máme perníčky nejraději zdobené čokoládou, ale na stromeček je zdobíme klasickou bílkovou polevou (1 bílek, 150 g moučkového cukru a lžíčka citronové šťávy)