Všichni foodies mě možná roztrhaj na kousky, ale já prostě nemám ráda kachní prsa udělaná jako medium. Miluju, když je pořádně vysušim v troubě, kůžičky se vypeče úplně do křupava a maso je propečené skrz na zkrz. Je tak propečené, že když ho pak krájím na tenké plátky, které chci vykoupat v pořádně silné omáčce, rozpadají se mi pod rukama. Nejsou uvnitř růžová a nejsou ani šťavnatá, ale když je vykoupete v omáčce, nejsou ani suchá. Tohle je rozhodně lahůdka. Jestli Vás děsí to „zrní“ vynechte ho a udělejte prostě jen bramborovou kaši nebo šťouchané brambory, kachní prsa jsou totiž skvělá i s touhle přílohou!
Pečená kachní prsa s pomerančovou omáčkou a sálátem z červené pšenice
Author:
Ingredients
- Kachní prsa bez kosti
- sůl, čerstvě namletý pepř, dvě lžíčky drceného kmínu
- 1 velký pomeranč
- 150g červené pšenice (koupíte ve zdravé výživě)
- hrst brusinek
- menší cibule
- stroužek česneku
- polníček k podávání
Instructions
- Rozehřejte troubu na 180 stupňů.
- Nařežte si podélně kůži na kachních prsou.
- Následně je osolte, okmínujte a opepřete. Dejte do pekáčku nebo zapékací misky a šoupněte do trouby. Asi po 10ti minutách, když prsa pustí první tuk, lehce podlijte obyčejnou vodou. (Pokud se chystáte dělat i salát z červené pšenice, odeberte si trochu tuku stranou)
- Pečte je asi 30 – 45 minut. Dokud kůžička na prsou nebude krásně vypečená a zlatá.
- Na pánev dejte dvě lžíce třtinového cukru s asi lžící pomerančové šťávy z druhé půlky pomeranče.
- Jakmile začne cukr karamelizovat a zhoustne, vymačkejte celý zbytek pomeranče do pánve.
- Vyndejte kachní prsa, dejte je stranou z pekáčku a celý výpek přes cedník vlijte do šťávy. Asi 5 minut redukujte.
- Kachní prsa mezi tím, co se šťáva redukuje nakrájejte na tenké plátky a dejte do pánve.
- Servírujte rozložené na salátu z červené pšenice dozdobené např. polníčkem a pomerančem.
- [b]Salát z červené pšenice:[/b]
- Červenou pšenici propláchněte a dejte ji vařit. Trvá to asi 20-30 minut (začnete tedy jakmile dáte kachní prsa do trouby)
- Mezi tím než se pšenice uvaří si nakrájejte cibuli na tenká kolečka,
- Jakmile ji dovaříte, rozehřejte si pánev. Odeberte si na ní tuk z trouby, který pustily prsa. Na něj hoďte cibuli, lžičku kmínu a prolisujte česnek. Asi minutu opékejte a přihoďte brusinky. Vymačkejte šťávu z 1/2 pomeranče a vsypte všechnu pšenici.
- Salát si dejte do nějaké misky do tepla a připravte si ještě šťávu k prsům.
- Dobrou chuť!