Vloni o Vánocích jsem jich napekla málo, byly první, které z talíře zmizely. Jsou větší než jiné cukroví, ale také o něco lepší, luxusnější.
co je třeba na trubičky
- 180 g hladké mouky
- 70 g změklého másla
- 70 g drcených oříšků
- 50 g cukru
- 1 vajíčko
na náplň
- 200 g hořké čokolády
- 200 g oříško-čokoládového krému
- 0,3dl whisky
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské folie. Všechny těsta na cukroví nechávám odležet většinou přes noc.
Pak těsto obalím na trubičku, kterou si před tím poctivě pomažu ořechovým olejem. To proto, abych je potom lehce stáhla. Na formičkách nechám z každé strany volný asi 1 cm.
Hotovo, dám péct a peču do chvíle kdy sou okraje lehce růžové. Na 170 stupňů. Ještě teplé opravdu opatrně stahuji z formiček.
Nechám vychladnout do druhého dne.
Potom omáčím konce trubiček v rozpušťené čokoládě, ale není to nutné, jen to prostě o něco líp vypadá a plním krémem, který si umíchám z rozpuštěné čokolády, Nutely (kterou nekupuji v ČR, ideálně v Itálii :-)) a malého panáka kvalitní whisky. Nemusíte dávat krému hodně, je opravdu hutný.