Lívance jako od babičky

 

Babička mi vyprávěla, jak její babička dělala lívance na sporáku na velké litinové desce. Tenkrát měly nepravidelný tvar, ale chutnaly prý skvěle!

Tyhle jsou skoro jako ty babičiny. Nadýchané jako obláčky, lehké jako pírko :-) Pomatlejte je zakysanou smetanou, posypte skořicovým cukrem a čerstvými borůvkami.

Ale ještě Vám prozradím jednu věc. Zapomeňte na teflonové pánve!  Vezmě te je a zastrčte někam hluboko do šuplíku! Vsaďte na klasiku jako je ocelová pánev. Zjistila jsem totiž, že většina pokrmů na klasických ocelových pávničkách má perfektní křupavý povrch. Přesně to, co mi do teď na některých jídlech, jako jsou vajíčka, palačinky nebo právě ty lívance, chybělo!  … berte to jako začátek mojí serie testů, kterou pro vás postupně dávám dohromady.



IMG_8586

Na výrobu lívanců jsem použila ocelovou pánev Mineral B elements od de Bayer, kterou jsem koupila v obchodě kulina a rozhodně ji doporučuji. Zkoušela jsem v něm dělat dokonce volská oka a dopadly skvěle :) Ocelové pánve od této značky mají u mě doma od určité chvíle svoje čestné místo a teflonem už mě nikdo neoblbne! :)

Ingredience  (cca 10 lívanců ):

  • 400 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 3/4 pytlíku sušeného droždí, nebo půlu-3/4 čerstvého
  • špetka soli

IMG_8515

Postup:

Do vlažného mléka vmíchejte droždí a potom mouku s cukrem a nakonec vajíčka a špetku soli. Vše řádné umícháme a necháme nakynout. Těsto je řidčí a většinou znásobí jednou svůj objem. Je to opravdu důležité právě proto, aby byly lívance hezky nadýchané. Nechte kynout asi 45 minut.

Pak – do mašlovačkou vymazaného lívanečníku – dávejte malou naběračku těsta a pečte postupně z obou stran do zlaté barvy.

Posypte skořicovým cukrem, pomažte zakysanou smetanou a navrstvěte čerstvými borůvkami!

IMG_8534

IMG_8549sm

 

 

 

2 Comments

Leave A Reply

Navigate