Děti je milují, možná proto, že si můžou každého langoše, kterého snědí „nakonfigurovat“ přesně tak, jak mají rádi a to u nás funguje.
Z těsta na langoše se možná dělá něco moc zbytečně složitého. Já používám podobné těsto, jako je na pizzu…
Ingredience:
- hladká mouka 400g
- 4 lžíce oleje
- sušené droždí (půl sáčku) nebo čerstvé (půl kostky)
- špetka soli
- 200 ml mléka
Do mouky dejte malou lžíčku soli, promíchejte. Přidejte 4 lžíce oleje, mléko a droždí do něj rozdrobené a vytvořte kompaktní těsto, které nelepí na stěny misky. Pokud lepí, přisypte mouku. Nedrží-li pohromadě, přidejte trochu mléka.
Těsto by mělo být hebké, bez hrubek. Přikryjte a nechte alespoň 45 minut kynout.
Když těsto vykyne, rozdělte ho na malé bochánky (mně jich většinou vychází kolem 10ti – záleží na velikosti) a ty (dostatečně podsypané) hřbetem dlaně rozplácněte a celými dlaněmi natahujte (jako pizzu) dokud nevznikne placka uprostřed dokonale tenká s tlustými okraji.
Rozpalte olej na pánvi (používám často arašídový, ale může být kvalitní slunečnicový) a placky smažte z obou stran dozlatova. Skládejte mezi ubrousky, aby nebyly langoše příliš mastné.
Tip na podávání:
- s olivovým olejem ( cca 1/2 deci ), do kterého dáte lžíčku soli a česnek
- rajčatovou omáčkou
- a oblíbeným sýrem (mozzarelou)
Rajčatová omáčka
Ingredience:
- půlka cibule
- stroužek česneku
- pasírovaná rajčata
Na dvou lžících olivového oleje zpěňte cibulku, přidejte nadrobno nakrájený česnek, a jakmile začne chytat barvu, zalijte směs pasírovanými rajčaty. Nechte dvě minutky probublat a tyčovým mixérem cibulku s česnekem v rajčatech rozmixujte. Nechte povařit ještě asi 4 minuty, dokud směs nezhoustne. Dosolte a opepřete. Můžete přidat chilli papričku, pokud chcete směs ostřejší.
Tuto směs můžete použít také jako základ na pizzu
Comments
Už jsem pár receptů na langoše zkoušela a pořád to nebylo ono, tento vypadá jednoduše a výborné mě přijde právě to,že z těsta můžu upéct třeba i pizzu