Kuře na tymiánu a medu

  • čtvrtky kuřete
  • med
  • máslo
  • pár větviček tymiánu
  • citron
  • dvě lžíce smetany 30%
  • sůl, pepř

Je to fajn receptík.  Tuším, že je od Zděňka Polreicha, jen s malou upravou. Už ani nevím, kdy sem na něj narazila. Je to už delší dobu, ale stal se stálicí v našem jídelničku. Trochu pracnější, ale stojí to za to!

Na tento recept kupuji čtvrtky kuřete u nás, za rohem, vždy čerstvé. Poctivě je prosolím, opepřím a pod ně našoupu několik větviček tymiánu, celých. Nedrhnu, nechám celé, omáčku budu stejně na konci cedit, aby byla dokonale hladká a lesklá.

Podleji trochou vody na každou čtvrtku dám čtvereček másla a šoupnu cca na hodinku do trouby cca na 180 stupňů. Sem tam přeleji trochou šťávy z výpeku.

Po hodince kuře vytáhnu z trouby a čtvrty pomašluju troškou medu, každou pěkně poctvě zvlášť, aby se všechny leskly. Přidám trochu medu do výpeku. Asi lžíci. A k tomu šťávu cca z jednoho citrónu. A šup zpátky do trouby. Přidávám na 200 stupňů, aby se na povrchu kuřete vytvořila krásná krustička. Po asi 15ti minutách kuře vytáhnu, přendám z pekáče na stranu a výpek sliji přes síto do vyšší pánve s nepřilnavým dnem. Zapnu sporák na maximum a míchám a redukuji. Nebojte se, pokud se omáčka nepřipaluje, nebojte se mít zapnutou varnou desku na vyšší výkon. Přidejte trošku smetany. Ale jen maličko – dvě lžíce. A dál redukujte. V tuhle chvíli většinou lehce přisolím, připepřím a odstavím ze sporáku až ve chvíli, kdy je omáčka taková hustší, lesklá s konzistencí řidšího medu.

Podávám se šťouchanými bramborami, které lehce převařím, přidám lžíci másla, asi deci 30% smetany a hrst na tenko nakrájeného pórku.

 

 

Leave A Reply

Navigate