Kulajda

Je čas hub! Vyražte do lesa, sezóna vrcholí. Do kýblu kulajdy vám stačí hrstnebo dvě nadrobno nakrájených hub. Takže i pokud nepřinesete vrchovatý košík, můžete si pochutnat na něčem tak perfektním jako je kulajda. Za recept děkuji Tereze z www.foodlover.cz. Vařila jsem dle drobných obměn podlě něj a funguje perfektně.

Kulajda
Author: Petra Novotná – Kuchařinka
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 8
Perfektní polévka ve které vyniknou chutě kopru a čerstvých hub. Ideální s domácím vajíčkem.
Ingredients
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1,5 litru vody (nebo zeleninového vývaru)
  • 4 střední brambory
  • hrst nebo dvě čerstvých hub
  • kmín (drcený)
  • čerstvý nebo mražený kopr
  • 200ml smetany ke šlehání (31 %)
  • 3 lžíce octa
  • 3 lžíce cukru
  • bobkový list, nové koření
  • sůl a pepř
Instructions
  1. Máslo dejte na dno hrnce a pomalu rozpusťe. Jakmile se stane zasypte hladkou moukou.
  2. Mezitím dejte ohřát vodu nebo vývar. A opékejte jíšku. Jakmile začně vonět a lehce hnědnout, zalijte jí postupně horkou vodou.
  3. Přidejte část kopru, bobkový list, nové koření a na malé kostičky nakrájené brambory.
  4. Houby očistěte, nakrájejte na plátky a na pánvi orestujte na másle s kmínem. Vyklopte do polévky. Vařte asi 15 minut.
  5. Do polévky nalijte smetanu, zamíchejte a začněte dochucovat pomocí cukru, soli, pepře a octa.
  6. Přidávejte ocet i cukr pomalu a postupně. Každý má chutě někde jinde, proto množství uvedené v ingrediencích je pouze orientační. Můžete přidat nebo ubrat.
  7. Vařte ještě asi 15 minut a 5 minut před koncem ještě přidejte zbytek kopru.
  8. Ideální s vařeným nebo sázeným vejcem.
  9. Dobrou chuť!

IMG_7739

Leave A Reply

Navigate