Je čas hub! Vyražte do lesa, sezóna vrcholí. Do kýblu kulajdy vám stačí hrstnebo dvě nadrobno nakrájených hub. Takže i pokud nepřinesete vrchovatý košík, můžete si pochutnat na něčem tak perfektním jako je kulajda. Za recept děkuji Tereze z www.foodlover.cz. Vařila jsem dle drobných obměn podlě něj a funguje perfektně.
Kulajda
Author:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 8
Perfektní polévka ve které vyniknou chutě kopru a čerstvých hub. Ideální s domácím vajíčkem.
Ingredients
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1,5 litru vody (nebo zeleninového vývaru)
- 4 střední brambory
- hrst nebo dvě čerstvých hub
- kmín (drcený)
- čerstvý nebo mražený kopr
- 200ml smetany ke šlehání (31 %)
- 3 lžíce octa
- 3 lžíce cukru
- bobkový list, nové koření
- sůl a pepř
Instructions
- Máslo dejte na dno hrnce a pomalu rozpusťe. Jakmile se stane zasypte hladkou moukou.
- Mezitím dejte ohřát vodu nebo vývar. A opékejte jíšku. Jakmile začně vonět a lehce hnědnout, zalijte jí postupně horkou vodou.
- Přidejte část kopru, bobkový list, nové koření a na malé kostičky nakrájené brambory.
- Houby očistěte, nakrájejte na plátky a na pánvi orestujte na másle s kmínem. Vyklopte do polévky. Vařte asi 15 minut.
- Do polévky nalijte smetanu, zamíchejte a začněte dochucovat pomocí cukru, soli, pepře a octa.
- Přidávejte ocet i cukr pomalu a postupně. Každý má chutě někde jinde, proto množství uvedené v ingrediencích je pouze orientační. Můžete přidat nebo ubrat.
- Vařte ještě asi 15 minut a 5 minut před koncem ještě přidejte zbytek kopru.
- Ideální s vařeným nebo sázeným vejcem.
- Dobrou chuť!