Ještě, než nás zima úúúplně opustí (padej!), mám tady jednu poctivou zeleninovou polévku. Je o trochu lehčí než kapustová polévka, jak ji znáte. Základem je rychlý zeleninový vývar s rajčetem a rozmarýn. Aby to nebylo až tak moc dietní, přidala sem opečenou slaninku a ztracené vejce. Rázem máte plnohodnotnou polévku, kterou můžete s klidem podávat k obědu.
Ingredience:
- 2 střední mrkve
- 2 střední petržele
- půlka pórku
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 větší rajče
- 1/2 kapusty
- 2 brambory
- snítka rozmarýnu
- sůl, pepř
Do vetšího kastrolu nalejte na dno olivový olej (asi 3 lžíce). Nemažte se stím a všechnu zeleninu mimo kapusty nakrájejte na menší kousky (2cm) – česnek rozdrťe, hoďte na rozpálený olej a chviličku opékejte. Přidejte kousek čerstvého rozmarýnu. Po cca 3-5ti minutách, když zelenina a rozmarýn začne hezky vonět, zalejte vodou (asi 1,5l), osolte opepřete a vařte.
Půlku kapusty mezitím rozkrojte na půl (trochu matematika – máte dvě čtvrtky :)) a jednu čtvrtku hoďte klidně celou do vroucího vývaru a druhou si nakrájejte na nudličky a nechte stranou. Teď dejte vývaru trochu času, aspoň půl hodinky.
Po půl hodině zceďte. Do zcezeného vývaru hoďte na nudličky nakrájenou kapustu a na kostičky nakrájenou uvařenou mrkev. Nechte ještě 5- 10 minut provařit a pak lehce rozmixujte tyčovým mixerem. Ale opatrně, nechceme krém. Jen tak dvakrát, třikrát zamixujte. Dochuťe solí, pepřem, to bude stačit, zelenina dá polévce krásnou chuť sama. Žádné bujóny!!!!
Stáhnetě plamen a připravte si slaninu (na malé kostičky na pánvi ) a ztracené vejce k podávání. Vajíčko dělám tak, že do menšího hrnce naleji vodu a asi dvě lžice octa. Jakmile se voda začne vařit, stáhnu plamen a vajíčko tam opatrně pomalu vklepnu. Vařím asi 4 minuty. Vyndám opatrně lžící.
Pokud chcete lehčí variantu, vynechte slaninu i vajíčko. Je skvělá, dobrou chuť!