Pamatujete si, jak sem mluvila o domácích těstovinách? Tak ten příběh teprve připravuji, protože na těch opravdu nic není a až je ochutnáte, určitě nebudete chtít panzani S nokama je to o něco složitější. Ono si člověk řiká, uvařit brambory, smíchat mouku, rozválet, nakráje, uvařit, zapíct… , ale jakmile noky ochutnáte, zapomenete na všechnu tu práci, kterou to dalo. Na všechno to špinavé nádobí, nepořádek v kuchyni a zamatlané ruce.
Doporučuji si před tím připravit myčku na nádobí a dřez, všechno vyklidit, udělat místo a veškeré nástroje rovnou odmývat a ukládat. Uvidíte, jak vám to najednou bude připadat snadné!
Ingredience na noky (4 osoby):
- 1kg brambor typu C ( ideálně )
- 2 vajíčka
- Hladká mouka cca 100g
Uvařte brambory, nastrouhejte nebo propasírujte přes mačkadlo. Přidejte obě vajíčka a mouku. Začnete hníst rukama. Přidávejte mouknu dokud není těsto krásně hladké a nepřestane lepit.
Dejte vařit vodu (na 1l 2 lžíce soli), pak už to bude fofr.
Teď budeme muset pracovat rychle, protože bramborové těsto časem řídne. Rozdělte si těsto na 6 dílů, rozválejte váleček tlustý asi 2cm, odkrajujte noky cca po 1cm. Ty rozložte na plech. Celou dávku pak najednou hoďte do hrnce. Jakmile nohy vyplavou, vyndavejte!
Já sem je skládala na děrovaný plech, protože noky jsem potom chviličku zapékala… tak aby nebyly naházené na sobě a vzájemně se neohřívaly a nebyly pak rozblemcané. Pokud děláte omáčku třeba na pánvi, můžete noky házet rovnou tam a s omáčkou je prohodit a rovnou servírovat.
A teď zapečeme s houbami!
Ingredience na omáčku:
- 2 stroužky česneku
- 200g hlívy ústřičné
- cca 7 žampionů
- smetana (ke šlehání!!!)
- kus parmezánu nebo mozzarely na postrouhání
Rozehřejte troubu na 200 stupňů.
Na pánvi rozehřejte olivový olej, mezi tím nožem rozmačkejte a nakrájejte česnek. Ten přihoďte do oleje, pak přidejte houby nakrájené na tenké plátky a lístky tymiánu, chvíli nechte propojit chuťe a pak zalejte smetanou. Nechte probublávat asi 5 minutek, než smetana zhoustne, pak nasypte do pekáčku všechny noky, zalijte je směsí, posypte sýrem (parmezanem nebo mozzarellou) a hoďte do trouby zapéct tak na 10 minutek.
To je vše, po deseti minutkách můžete servírovat.