Cha! Zatím co všichni vesele sdílí recepty na velikonoční beránky ( ano, ano přiznám se, že mám taky jeden na zajíčka :)) tak musím jít tvrdě proti proudu (je to rebel…!) a vypouštím recept na italskou focacciu . Příští týden mě čeká (pokud se vyležím z chřipky) výlet do Florencie, tak je prostě třeba se naladit.
Tahle focaccia je děsně lehká, celkem rychle hotová a opět sem ji naředila zdravější moukou, takže se nemusíte tolik bát hříchu
Ingredience:
- cca 300g špaldové nebo celozrnné pšeničné mouky
- 100 g hladké mouky
- lžíčka cukru
- lžíčka soli
- tři lžíce pesta ze sušených rajčat
- 4 lžíce olivového oleje
- 5g sušeného droždí
- 250 ml vlažného mléka
- trs cherry rajčátek
- snítka rozmarýnu
1) Smíchejte hezky všechnu mouku, cukr, sůl a droždí.
2) Přidejte olivový olej a mléko. Těsto trochu zapracujte a přidejte všechno pesto.
3) Těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud se nezačne odlepovat od stěn, ale zároveň musí být vláčné a nesmí z něho být tvrdá koule.
4) Dejte na hodinu na teplé místo kynout.
5) Po hodině těsto vyndejte zpracujte ho řádně, pokuste se z něj vytlačit všechen vzduch.
6) Vymažte si zapékací misku nebo menší plech, z těsta vyválejte obdélník, dejte ho do misky a napíchejte do něj cherry rajčátka a dejte ještě na hodinu kynout.
7) Po hodině dejte focacciu do trouby a pečte asi 15 minut.
Kontrolujte zase špejlí a jakmile je focaccia upečená, vyndejte jí. Snažte se jí dostat ze zapékací misky a nechte vychladnout na mřížce…
Nejlepší je jenom tak s olivovým olejem užijte si ji !