Focaccia s pestem ze sušených rajčat

Cha! Zatím co všichni vesele sdílí recepty na velikonoční beránky ( ano, ano přiznám se, že mám taky jeden na zajíčka :)) tak musím jít tvrdě proti proudu (je to rebel…!) a vypouštím recept na italskou focacciu . Příští týden mě čeká (pokud se vyležím z chřipky) výlet do Florencie, tak je prostě třeba se naladit.

Tahle focaccia je děsně lehká, celkem rychle hotová a opět sem ji naředila zdravější moukou, takže se nemusíte tolik bát hříchu :)

Ingredience:

  • cca 300g špaldové nebo celozrnné pšeničné mouky
  • 100 g hladké mouky
  • lžíčka cukru
  • lžíčka soli
  • tři lžíce pesta ze sušených rajčat
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 5g sušeného droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • trs cherry rajčátek
  • snítka rozmarýnu

1) Smíchejte hezky všechnu mouku, cukr, sůl a droždí.

2) Přidejte olivový olej a mléko. Těsto trochu zapracujte a přidejte všechno pesto.

3) Těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud se nezačne odlepovat od stěn, ale zároveň musí být vláčné a nesmí z něho být tvrdá koule.

4) Dejte na hodinu na teplé místo kynout.

5) Po hodině těsto vyndejte zpracujte ho řádně, pokuste se z něj vytlačit všechen vzduch.

6) Vymažte si zapékací misku nebo menší plech, z těsta vyválejte obdélník, dejte ho do misky a napíchejte do něj cherry rajčátka a dejte ještě na hodinu kynout.

7) Po hodině dejte focacciu do trouby a pečte asi 15 minut.

Kontrolujte zase špejlí a jakmile je focaccia upečená, vyndejte jí. Snažte se jí dostat ze zapékací misky a nechte vychladnout na mřížce…

Nejlepší je jenom tak s olivovým olejem :) užijte si ji ! :)

IMG_5600sm

Leave A Reply

Navigate