Vzít dýňi a udělat z ní místo klasické polévku trochu exotickou, už napadlo kde koho. Dýně je celkem kreativni surovina a dovolí Vám hodně experimentovat, takže se toho vůbec nebojte. Tahle polévka vznikla inspirací kamarádky a přidáním pár surovin navíc. A myslím, že to funguje skvěle. Pokud nemáte rádi zázvor, kokosové mléko nebo chilli, dýňě se snese určitě i s bazalkou nebo tyminánem, ale teď už zpět k téhle asijské variaci:
Ingredience (cca 4 – 6 porcí)
- 1 menší dýně hokaido
- šalotka
- 1 stroužek česneku
- 3 cm zázvoru
- lžíčka mletého koriandru
- hrst čerstvého koriandru
- 150 ml kokosového mléka
- sůl, pepř
Na olivovém oleji nebo másle nechte zpěnit šalotku, přistrouhejte asi 2 cm čerstvého zázvoru, lžíčku mletého koriandru. Nechte chviličku propojit chutě a pak přidejte neoloupanou dýni nakrájenou na kostičky. Zalejte zeleninovým vývarem nebo vodou (ta v tomhle případě stačí, protože zázvor, kokosové mléko i koriandr se postarají o dost silnou chuť) a nechte povařit dokud dýně není úplně měkká.
Teď je čas vytýhnout tyčový mixér a dýni rozmixovat do hladka. Kdo chce absolutně hladký krém, může polévku ještě přepasírovat přes sýto.
Přilejte kokosové mléko, osolte, opepřete a můžete přidat ještě 1-2cm čerstvého zázvoru. Nechte ještě chvíli povařit a těsně před podáváním ještě přihoďte hrst čerstvého koriandru.
Servirujte posypané chlebovými krutony, chilli papřičkou a s lžící ušlehané smetany.
2 Comments
Přesně takhle vypadala moje dýňová polévka minulý týden, mám moc ráda tuhle exotičtější variantu
Jee tak to moc děkuju:) chtěla jsem ji vždycky vyzkoušet a teď už můžu:) tak snad se mi povede:)) Jinak super stránky, už jsou mezi mými oblíbenými:))
http://anetagabriela.blogspot.cz