Teď frčí ty domácí chleby, všude kváskové výměnné obchody. Dokonce existuje i ta kvásková mapa! Děkujeme.
Vždycky když je ještě teplý, půlku ukrojím, zabalím do utěrky a dám tatínkovi. Ten skoro celou sní sám a mamá si pak stěžuje, že na ní nic nezbylo. Příště tedy dvojitou dávku!
Nejhezčí na tom je ale to, jak se vůně pečícího chleba line po celém domě.
- 300 g žitného kvásku
- 300 g mouky používám pšeničnou chlebovou mouku, ale samozřejmě lze i klasickou pšeničnou
- 200 ml vody
- lžíce soli
- lžíce kmínu
- malá lžíčka octa
Tak hurá na to… ! Vezmu kvásek, přisypu mouku, vodu a zapnu robota. Pokud nemáte robota, budete muset zapojit ruce, v tom případě doporučuji přisypat nejdříve trochu mouky, sůl, kmín a lžíčku octa a postupně vodu a mouku na střídačku. Ve chvíli, kdy vznikne takové těsto, které nelepí a už ho není potřeba téměř podsypávat moukou, máte hotovo. Nechte na válu odpočnout asi 10 minut. Po deseti minutách překulte těsto do ošatky na chléb. Já mám ošatku od babičky a ta od tatínky pekaře. V ní to kyne tak nějak líp
Nechám kynout asi 4 hodinky. Potom vyklopím na plech, naříznu navrchu a dám do trouby na 250 stupňů. Nechám péct až do chvíle, kdy je kůrka krásně hnědá. Vytahuji … a těším se. Nejlepší je jen tak. Nebo s obyčejným máslem a solí!
Dobrou chuť!