Domácí kváskový chléb

Teď frčí ty domácí chleby, všude kváskové výměnné obchody. Dokonce existuje i ta kvásková mapa! Děkujeme.

Vždycky když je ještě teplý, půlku ukrojím, zabalím do utěrky a dám tatínkovi. Ten skoro celou sní sám a mamá si pak stěžuje, že na ní nic nezbylo. Příště tedy dvojitou dávku!

Nejhezčí na tom je ale to, jak se vůně pečícího chleba line po celém domě.

  • 300 g žitného kvásku
  • 300 g mouky používám pšeničnou chlebovou mouku, ale samozřejmě lze i klasickou pšeničnou
  • 200 ml vody
  • lžíce soli
  • lžíce kmínu
  • malá lžíčka octa

Tak hurá na to… ! Vezmu kvásek, přisypu mouku, vodu a zapnu robota. Pokud nemáte robota, budete muset zapojit ruce, v tom případě doporučuji přisypat nejdříve trochu mouky, sůl, kmín a lžíčku octa a postupně vodu a mouku na střídačku. Ve chvíli, kdy vznikne takové těsto, které nelepí a už ho není potřeba téměř podsypávat moukou, máte hotovo. Nechte na válu odpočnout asi 10 minut. Po deseti minutách překulte těsto do ošatky na chléb. Já mám ošatku od babičky a ta od tatínky pekaře. V ní to kyne tak nějak líp :-)

Nechám kynout asi 4 hodinky. Potom vyklopím na plech, naříznu navrchu a dám  do trouby na 250 stupňů. Nechám péct až do chvíle, kdy je kůrka krásně hnědá. Vytahuji … a těším se. Nejlepší je jen tak. Nebo s obyčejným máslem a solí!

 

Dobrou chuť!

Leave A Reply

Navigate