No, i já mám prostě někdy období, kdy mám strašnou chuť péct sladké. Nakoupím dycky pár drobností, které mi v tom pomůžou, a pak mě to prostě hrozně baví. Když jsem pekla dorty pro svoje nejbližší pokryté marcipánem, bavilo mě to chvíli. Moje trpělivost ozdobit celý dort většinou dlouho nevydržela. Ale tyhle malý dortíčky, ty jsou prostě úžasný v tom, že si můžete třeba každý ozdobit jinak. A když se Vám zdobit nechce, tak prostě nahoru nazdobíte jen krém a máte v podstatě hotovo.
Chce to vyladit těsto, aby bylo dokonalé a nebylo moc suché, ale k tomu se dopracujete. Teď můžete použít to moje, které na začátku vypadalo trochu jako „hatlapatla“.
Nejlepší jsou uplně čerstvé, to jsou opravdu hříšně dobré a jemné. Takže pokud se Vám nechce do dortu, tohle je opravdu perfektní alternativa.
Ingredience na zhruba 12 cupcakes:
- 100g polohrubé mouky
- 100g hladké mouky
- 2 lžíčky kypřícího prášku
- 115g másla
- 150g třinového cukru
- hrst čerstvé nebo klidně i sušené citronové trávy
- 60 ml kokosového mléka
- 2 vajíčka
- 2 lžíčky vanilkového extraktu
na ganache:
- 40ml smetany ke šlehání
- 10 ml vývaru z citronové trávy (viz recept)
- 150 g bílé čokolády
- špetka pravé vanilky
na ozdobení
- pravý marcipán
Jako první si svařte citronovou trávu s vodou, nechte chviličku povařit, odstavte a nechte vychladnout.
Pak vyšlehejte změklé máslo s třtinovým cukrem a přidejte obě vajíčka, šlehejte a přidejte dvě lžíčky vanilkového extraktu. Zatím co se směs šlehá smíchejte si obě mouky s kypřícím práškem a vedle kokosové mléko s čajem z citronové trávy, tak aby tekutina měla celkem 125ml. Zalijte postupně na střídačku s moukou a všechny suroviny zašlehejte dohromady.
Naplňte košíčky těstem a dejte do rozpálené trouby na 180 stupňů. Já jsem pekla přesně 15 minut, ale záleží na Vás, jak peče vaše trouba. Platí klasický trik se špejlí.
Mezi tím si připravte ganache. Je to velmi jednoduché. Smetanu a vodu zahřejte a přiveďte k varu, jakmile se začne vařit odstavte z plotny a přidejte na kousky nakrájenou bílou čokoládu, metličkou míchejte dokud se zcela nerozpustí. Dejte vychladit, aby ganache ztuhla.
Vyndejte cupcakes z trouby a nechte vychladnout. Vršek (pokud je příliš vyboulený) odříznětě, tak by byl cupcake hezky rovný. Pomažte ganache, která ještě zamaskuje případné nerovnosti a pak už jen zdobte marcipánem. To už nechám na Vás a záleží na představivosti.
Až budete vyřezávat kroužky, na vrch myslete na to, že musí být trošku větší než je cupcake sám. Barvy používám od Wiltonu, protože se s nimi pracuje uplně nejlíp a opravdu dlouho vydrží. Ale klidně můžete marcipán vynechat
Dobrou chuť!