Myslím, že na crockenbouche jsou tu jiné specialistky, ale rozhodla jsem se na svoje narozeniny tuhle výzvu přijmout a prostě ho vytvořit. Postavit tu proslavenou věž až do nebe. Přiznám se, že profiterolky jsem si vyzkoušela nanečisto pár dní před opravdickou stavbou. A pak sem to prostě riskla, ráno jsem vstala a věděla sem, že budu stavět, péct a plnit… Trvalo to přesně 5 hodin. Od začátku až do konce a ještě sem během toho stihla uvařit jemný gulášek s koriandrem.
Krok první – profiterolky
Profiterolky jsou takové koule, plněné původně žloutkových krémem z odpalovaného těsta, které chutnají jako mini věnečky. A když se Vám povedou, budou ještě možná o něco lepší.
Těsto na profiterolky
Jedná se o klasické odpalované těsto. Myslete na to, že těsto zvětší skoro dvakrát svůj objem. Z toho receptů uděláte asi 30 profiterolek.
- 150g hladké mouky
- 1 lžička krupicového cukru
- půl lžičky soli
- 100g másla
- 125 ml mléka
- 125 ml vody
- 4 vejce
Mouku sůl a cukr nasypte do misky a smíchejte dohromady. Mléko ohřejte s vodou a přidejte máslo a nechte rozpustit. Jakmile se máslo rozpustí, zvyšte plamen a když se začne mléko vařit okamžitě do něj nasypte mouku, všechnu najednou. Míchejte dokud směs nevytvoří kompaktní „kouli“ a neodlepuje se od stěn.
Pak jsem nechala si 2 minuty vychladnout a přendala do misky a vmíchala 4 vajíčka. Může se stát, že nebudete potřebovat všechny. Těsto musí mít takovou sametovou konzistenci, a odlepovat se lehounce od vařečky, ale ne úplně, jen tak lehce.
Tak teď přichází fáze číslo dvě. Plech, pečící papír a cukrářský sáček nebo zdobička. Naplnit těstem a dělejte bobánky. Velké asi 3 cm v průměru a snažte se udělat je stejně velké. Nechte mezi nim dost prostoru, protože jak sem psala na začátku, oni ty kuličky prostě zvětší objem!
Tak a teď fáze pečení, je to také trochu alchymie, takže čtěte pozorně:
- Rozpalte troubu na 200 stupňů. Strčte do ní ( jakmile bude rozpálená ) plech s bobánkama.
- Po 5 minutách, až trochu nabudou otevřete dvířka trouby a nechte odejít páru. Trvá to je pár vteřin…
- Zavřete a pečte dalších 10-15 minut, dokud nebudou profiterolky zlatohnědé a pěkně nafouknuté.
- Vyndejte a propíchteje každou terolku ve spodní části špejlí. Nechte vychladnout na mřížce. Tak teď je musíme naplnit, na to budete určitě potřebovat cukrářský sáček s hodně tenkou špičkou a vanilkový žloutkový krém nebo jakýkoliv jiný jaký si vymyslíte.
Ingredience na vanilkový krém
- 250ml mléka
- 250ml smetany ke šlehání s 33% tuku
- 1 vanilkový lusk
- 5 žloutků
- 50g krupicového cukru
Mléko a smetanu přiveďte k varu a přihoďte rozříznutý vanilkový lusk. Jak se začne vařit odstavte a nechte alespoň 15 minut odpočívat.
Mezitím si ušlehejte žloutky a cukr dokud směs není světlá. Trvá to v robotu asi 3 minuty, ručně musíte čekat určitě delší dobu. Mléko a šlehačku přiveďte opět k varu, tentokrát už bez lusku a pak ho hned nalijte do směsi s žloutky a mixujte dokud se nespojí. Pak celou směs nalejte zpět do rendlíku a vařte dokud nezhoustne. Míchejte a vařte opravdu na mírném plameni. Krémem potom plňte profiterolky, poctivě, ale tak aby nepřetékaly. Do dírky, kterou jste si udělali ve spodku, zastrčíte špičku sáčku a naplníte. To je vše, jednoduché.
Jak jsem stavěla croquembouche
Teď by jste měli mít asi 30 kuliček naplněných vanilkovým krémem a finálně je musí postavit do pyramidy. Budeme k tomu potřebovat karamel (prostě rozpusťte cukr v hrnci s tlustým dnem, jakmile se roztaví ihned odstavte, ať se nespálí) a nějakou podložku nebo tác.
Udělejte jako první základnu. Kruh z prvních kuliček, ten pak vyplňte dalšími kuličkami. Teď ještě není nutné lepit. Druhé patro skládejte a každou kuličky vždy lehce namočte do karamelu. třetí patro, čtvrté, páté – špička!
Karamelové vlásky vzniknou tak, když budete už tužší karamel natahovat vidličkou kolem věže. Je taková metoda, kterou se prostě musíte naučit a vyzkoušet ji.
Nečekejte ode mne žádný super návod na stavění rovnoměrné věže, protože já dělala vše od oka. Prostě to na sebe vrstvila a zužovala. Byl to úlet, ale vznikla docela hezká věžička. Děti mi běhaly pod nohama a křičely něco o komínu, ale nenechala jsem se zmást. Tohle je moje finální dílo! Těším se na fotky od Vás, doufám, že jsem tento sáhodlouhý návod nesmolila jen tak
5 Comments
Ta je náhodou perfektní!!! Myslím, že dokonce lepší než v posledním čísle Dorty snů (a rozhodně lepší recept na krém). Koukám, že jste stavěla pyramidu pouze z kuliček, v časopise je lepili na kužel, což mě mrzelo. Takže za mě je to prostě dokonalé! ;o)
Dobry den, z kolika varek jste celou vez postavila? Jen z přední strany je to cca 27 kuliček a pisete, ze z jedné várky je jich asi 30. Jinak je to velká nádhera, děkuji za odpověď.
Dobrý den, stavěla jsem tuším z dvou dávek Bylo těch kuliček opravdu dost !
Úžasný! Honem přemýšlím, k jaké nejbližší příležitosti tuto nádheru vytvořit! :O
Ahoj, kuličky se mi povedly, ale krém se srazil:( asi jsem přešlehala žloutky?? Ale nevzdávam to:D dekuji za recept, kuličky se sní určite i bez kremu, mizi pod rukama