Croquembouche

Myslím, že na crockenbouche jsou tu jiné specialistky, ale rozhodla jsem se na svoje narozeniny tuhle výzvu přijmout a prostě ho vytvořit. Postavit tu proslavenou věž až do nebe. Přiznám se, že profiterolky jsem si vyzkoušela nanečisto pár dní před opravdickou stavbou. A pak sem to prostě riskla, ráno jsem vstala a věděla sem, že budu stavět, péct a plnit… Trvalo to přesně 5 hodin. Od začátku až do konce a ještě sem během toho stihla uvařit jemný gulášek s koriandrem.

Krok první – profiterolky

Profiterolky jsou takové koule, plněné původně žloutkových krémem z odpalovaného těsta, které chutnají jako mini věnečky. A když se Vám povedou, budou ještě možná o něco lepší.

Těsto na profiterolky

Jedná se o klasické odpalované těsto. Myslete na to, že těsto zvětší skoro dvakrát svůj objem. Z toho receptů uděláte asi 30 profiterolek.

  • 150g hladké mouky
  • 1 lžička krupicového cukru
  • půl lžičky soli
  • 100g másla
  • 125 ml mléka
  • 125 ml vody
  • 4 vejce

Mouku sůl a cukr nasypte do misky a smíchejte dohromady. Mléko ohřejte s vodou a přidejte máslo a nechte rozpustit. Jakmile se máslo rozpustí, zvyšte plamen a když se začne mléko vařit okamžitě do něj nasypte mouku, všechnu najednou. Míchejte dokud směs nevytvoří kompaktní „kouli“ a neodlepuje se od stěn.

Pak jsem nechala si 2 minuty vychladnout a přendala do misky a vmíchala 4 vajíčka. Může se stát, že nebudete potřebovat všechny. Těsto musí mít takovou sametovou konzistenci, a odlepovat se lehounce od vařečky, ale ne úplně, jen tak lehce.

Tak teď přichází fáze číslo dvě. Plech, pečící papír a cukrářský sáček nebo zdobička. Naplnit těstem a dělejte bobánky. Velké asi 3 cm v průměru a snažte se udělat je stejně velké. Nechte mezi nim dost prostoru, protože jak sem psala na začátku, oni ty kuličky prostě zvětší objem!

IMG_9157

Tak a teď fáze pečení, je to také trochu alchymie, takže čtěte pozorně:

  1. Rozpalte troubu na 200 stupňů. Strčte do ní ( jakmile bude rozpálená ) plech s bobánkama.
  2. Po 5 minutách, až trochu nabudou otevřete dvířka trouby a nechte odejít páru. Trvá to je pár vteřin…
  3. Zavřete a pečte dalších 10-15 minut, dokud nebudou profiterolky zlatohnědé a pěkně nafouknuté.
  4. Vyndejte a propíchteje každou terolku ve spodní části špejlí. Nechte vychladnout na mřížce. Tak teď je musíme naplnit, na to budete určitě potřebovat cukrářský sáček s hodně tenkou špičkou a vanilkový žloutkový krém nebo jakýkoliv jiný jaký si vymyslíte.

Ingredience na vanilkový krém

  • 250ml mléka
  • 250ml smetany ke šlehání s 33% tuku
  • 1 vanilkový lusk
  • 5 žloutků
  • 50g krupicového cukru

Mléko a smetanu přiveďte k varu a přihoďte rozříznutý vanilkový lusk. Jak se začne vařit odstavte a nechte alespoň 15 minut odpočívat.

Mezitím si ušlehejte žloutky a cukr dokud směs není světlá. Trvá to v robotu asi 3 minuty, ručně musíte čekat určitě delší dobu. Mléko a šlehačku přiveďte opět k varu, tentokrát už bez lusku a pak ho hned nalijte do směsi s žloutky a mixujte dokud se nespojí. Pak celou směs nalejte zpět do rendlíku a vařte dokud nezhoustne. Míchejte a vařte opravdu na mírném plameni. Krémem potom plňte profiterolky, poctivě, ale tak aby nepřetékaly. Do dírky, kterou jste si udělali ve spodku, zastrčíte špičku sáčku a naplníte.  To je vše, jednoduché.

Jak jsem stavěla croquembouche

Teď by jste měli mít asi 30 kuliček naplněných vanilkovým krémem a finálně je musí postavit do pyramidy. Budeme k tomu potřebovat karamel (prostě rozpusťte cukr v hrnci s tlustým dnem, jakmile se roztaví ihned odstavte, ať se nespálí) a nějakou podložku nebo tác.

Udělejte jako první základnu. Kruh z prvních kuliček, ten pak vyplňte dalšími kuličkami. Teď ještě není nutné lepit. Druhé patro skládejte a každou kuličky vždy lehce namočte do karamelu. třetí patro, čtvrté, páté – špička!

Karamelové vlásky vzniknou tak, když budete už tužší karamel natahovat vidličkou kolem věže. Je taková metoda, kterou se prostě musíte naučit a vyzkoušet ji.

Nečekejte ode mne žádný super návod na stavění rovnoměrné věže, protože já dělala vše od oka. Prostě to na sebe vrstvila a zužovala. Byl to úlet, ale vznikla docela hezká věžička. Děti mi běhaly pod nohama a křičely něco o komínu, ale nenechala jsem se zmást. Tohle je moje finální dílo! Těším se na fotky od Vás, doufám, že jsem tento sáhodlouhý návod nesmolila jen tak :-)

IMG_9162

IMG_9171

5 Comments

Leave A Reply

Navigate