Churasco se k nám dostalo z Argentiny. Teda ke mě se dostalo z knihy Jak Grilovat od Stevena Raichlena, kterou už jsem tu jednou zmiňovala. Hodně receptů z této kouzelné knihy o grilování se stalo našimi oblíbenými. Některé trochu upravuji podle aktuální situace a dostupných surovin. Když sem přivezla svíčkovou na tento recept, trochu mě ta představa podélného rozříznutí děsila. Přecejen, když sem svíčkovou kupovala, vypadalo to, že mi ji paní v řeznictví připoutá k ruce, aby mi jí po cestě někdo nesebral Třikrát se ujistila, než ji rozřízla na půl, že ji opravdu chci, že opravdu mám dost peněz na zaplacení a že si to po zásahu nožem do svíčkové, nákup nerozmyslím.
Ale, dámy a pánove, je to pořád „jen“ maso. Takže když se nezadaří, tak se zase tak nic strašnýho krom pokaženého masa nestane. Nejhůř ho nakrájíte na nudličky do nějaké pho-polívky
Navíc, podélně se krájí proto, aby v kontaktu s ohněm byl ten nějvětší možný kus masa. Ale pozor! Je hotové opravdu raz, dva!
Ingredience (4 osoby):
- Půlka svíčkové – takže tak 1-1,5 kila
Na omáčku chimichurri:
- Hrst petrželky (idálně hladkolisté)
- hrst koriandrových listů
- půl hrsti mátových listů
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíčky soli, trochu pepře
- 1 lžíčka pálivé červené papriky nebo chilli 1 malá chilli paprička
- 5 lžíč olivového oleje
- Lžíce jablečného octa
- 3 lžíce vody
Všechny ingredience na omáčku dám do mixéru a prostě rozmixuju, dokud nejsou bylinky úplně rozsekané na malé kousky. Ochutnám a případně přidám chilli nebo sůl, pepř – dle chuti.
Půlku omáčky si odleji na stranu (bude sloužit jako omáčka k servírování) a do druhé poloviny naložím maso. To si podélně rozkrájím, podélně po vláknech. Vzniknout tenké plátky masa, které z obou stran pomažu marinádou a dám přes noc (nebo alespoň 2 hodiny) v mísce odležet.
Druhý den griluji, ale pozor! Jen krátkou chviličku, stačí minuta nebo dvě z každé strany, plátky jsou opravdu tenké a raz dva hotové. Při podávání ještě zalejte omáčkou, kterou máte v lednici připravenou k servírování!