Dneska je to samá fofr bábovka hotová raz dva, ale té klasické se šlehanými bílky, bez jediného gramu kypřícího prášku, se to prostě nevyrovná. Když do těsta přidáte rozdrcenou kvalitní čokoládu a oříšky, bude tahle bábovka ještě o stupeň lepší. Formu vybírejte pečlivě. Silikonová se mi neosvědčila, zatím se mi z ní bábovka nikdy nepovedla. Naposledy jsem pekla v porcelánové a bábovka dopadla skvěle.
- 6 vajec
- 350g polohrubé mouky
- 200g cukru
- 200 ml mléka
- 150g másla
- 80ml oleje
- 50g kakaa
- hrsty lískových oříšků
- tabulka 80% čokolády
- sádlo a hrubá mouka na vysypání a vymazání formy
Oddělte si bílky od žloutků jen u pěti vajec. Bílky dejte šlehat (nebo je ušlehejte ručně) a žloutky a poslední vajíčko utřete s cukrem do pěny. Rozehřejte máslo a smíchejte ho s olejem. Do žloutků a cukru přilejte mléko, máslo s olejem a kakao. Lískové ořechy s čokoládou rozsekejte v robotu společně na kousky a přisypte ke žloutkům. Nakonec vmíchejte bílky, opatrně, aby směs zůstala nadýchaná.
Formu vymazejte sádlem a hrubou moukou a vlijte do ní těsto.Dejte do rozpálené trouby na 160 stupňů a pečte asi 45 – 50 minut.
Ještě horkou bábovku vyklepněte na mřížku a nechte vychladnout. K snídani bude skvělá!
1 Comment
bábovka se šlehanými bílky je vynikající, ale vzhledem k tomu, že mám raději „mokré“ buchty, tak dělám bábovku jorgutovou
recept