Některé recepty vznikají tak náhodou. Třeba tahle panenka, zabalená do listového těsta a swarzwaldské šunky, vznikla přesně tak. Blíží se nám doba kapusty, voňavou slaninku určitě v lednici taky najdete a aby jste si práci usnadnili, můžete použít prostě listové těsto koupené. Já vám totiž prozradím, že si ho kupuji celkem pravidelně.
Ingredience:
- 1 vepřová panenka
- 1 balení listového těsta
- několik spařených listů kapusty
- slanina nebo swarzwaldská šunka
- hrst čerstvých bylinek (já použila oregano, šalvěj a bazalku)
- sůl, pepř
- vajíčko na potření listového těsta
- špetka hrubozrné soli na posypání těsta
Panenku nejdřív opepřete, pokapejte olivovým olejem, lehce osolte a nechte chvíli v alobalu nebo potravinové folii ležet stranou. Alespoň hodinu, ať se maso ovoní bylinkami.
Pak si na listové těsto naskládejte slaninu a na ní potom listy kapusty. Rozpálila jsem si olivový olej a na něm ze všech stran osmažila krátce panenku, aby se zatáhla. Tu potom položte na těsto a opatrně jí do něj zabalte. Přesahy nechte větší, klidně 2cm a pořádně balíček utáhněte. Konce překřižte a přeložte. Navrch jsem udělala tenoučké (ale opravdu jenom lehce) zářezy žiletkou a těsto poctivě potřela vajíčkem. Navrch nasypala hrubozrnou sůl.
To jsem celé dala na pečícím papíru do trouby a pekla sem asi 20 minutek. Pokud máte raději panenku červěnější, klidně ji vyndejte za 15 minut.
My jsme panenku měli se štouchanými bramborami. Vy si jí dejte stím na co máte chuť :-)) Přeju Vám dobrou chuť