Receptů na domácí kečup je určitě nespočet, ale tohle je ten náš. Ten co dělá moje babička už od doby co si vůbec pamatuju Je jiný, míň sladký, víc kyselý a není tolik hustý. Ale vlastně může, záleží na vás, jak dlouho ho budete ve finále vařit. Den předem si připravte macerát, počítejte stím, tenhle kečup chce prostě hodně lásky a péče
Ingredience jsou na 12 menších asi 250ml sklenic. Já dělala první várku jen z půlky. V tom případě použijte jen půlku macerátu a druhou si můžete schovat až dozraje další várka
Macerát
- 1 kávová lžíčka pepře
- 1 kávova lžíčka nového koření
- 1 kávová lžíčka celého hřebíčku
- 1 kávova lžíčka mletého koriandru
- 3 natě celeru
- 1 lžíčka hořčiného semínka
- hrst kopru
- asi 3cm kousek skořice
- 1/4 litru octa
- 4 dcl vody
- 2 bobkové listy
- 1 lžíčka sušeného tymiánu
Všechny přísady na macerát dejte do hrnce a vařte asi 30 minut a pak nechte do druhého dne louhovat.
Kečup
- 5kg rajských
- 1 – 1,5 cibule
- 3/4 kg jablek
- 10dkg cukru
- 7 – 8 dkg soli
Rajčata nakrájíme na čtvrtky a vaříme spolu s nakrájenou cibulí a jablky, s cukrem a solí do rozvaření. Pak propasírujeme, přidáme macerát a vařime do zhoustnutí (asi 2 – 4 hodiny).
12 Comments
ach! uz vim, co me pristi tyden ceka!
Mám dotaz To se nezavařuje? A jak dlouho takhle vydrží?
Děkuji
Jasně, zavařuje Tak je pravda, že jsem to mohla do receptu uvést, tak já to tam doplním. Já zavařuji v troubě (přiznám se, že letos poprvé, tak doufám, že vydrží). Jak zavařujete vy?
Děkuji Já zavařuji na 80-90°C asi tak 20-30 minut šoupnu to do trouby na sucho a je to
Kečup hotový, vydařil se
Dobrý den, já zavařuji tak,že ještě horkou směs (marmelády,rajčat.omáčky) plním do sterilizovaných sklenic (hodně vrchovatě) a sklenice pak otočím dnem vzhůru a nechám pod studenou mokrou utěrkou vychladnout do druhého dne. Myslíte,že kečup takto zavařený by vydržel,nebo je lepší ještě jednou sterilizovat třeba v zavař.hrnci?
Myslím, že pokud to děláte s čímkoliv jiným, a vydrží, tak předpokládám, že kečup to taky zvládne
Děkuji za odpověď. Kečup ráda vyzkouším. Ten Váš tak,jak ho máte nafocený nemá chybu
Dobrý den, chci se zeptat jestli je v receptu použit jeden až jeden a půl kilogramu cibule, nebo zda jsou to jen kusy? Děkuji Jinak to vypadá moc dobře, ráda vyzkouším!
Uvareno, ochutnano … ja bych to jedla klidne lzickou u televize Synacek bude mit radost …konecne.
Jsou to kusy, ne kilogramy, opravdu stačí jen troška
Jaká je prosím konzistence? Mám raději husté ala Heinz…
Pingback: Pečené langoše s velmi rychlým domácím kečupem | Na talířek