Domácí kečup

Receptů na domácí kečup je určitě nespočet, ale tohle je ten náš. Ten co dělá moje babička už od doby co si vůbec pamatuju :) Je jiný, míň sladký, víc kyselý a není tolik hustý. Ale vlastně může, záleží na vás, jak dlouho ho budete ve finále vařit. Den předem si připravte macerát, počítejte stím, tenhle kečup chce prostě hodně lásky a péče :)

Ingredience jsou na 12 menších asi 250ml sklenic. Já dělala první várku jen z půlky. V tom případě použijte jen půlku macerátu a druhou si můžete schovat až dozraje další várka :)

Macerát

  • 1 kávová lžíčka pepře
  • 1 kávova lžíčka nového koření
  • 1 kávová lžíčka celého hřebíčku
  • 1 kávova lžíčka mletého koriandru
  • 3 natě celeru
  • 1 lžíčka hořčiného semínka
  • hrst kopru
  • asi 3cm kousek skořice
  • 1/4 litru octa
  • 4 dcl vody
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíčka sušeného tymiánu

Všechny přísady na macerát dejte do hrnce a vařte asi 30 minut a pak nechte do druhého dne louhovat.

postup

Kečup

  • 5kg rajských
  • 1 – 1,5 cibule
  • 3/4 kg jablek
  • 10dkg cukru
  • 7 – 8 dkg soli

Rajčata nakrájíme na čtvrtky a vaříme spolu s nakrájenou cibulí a jablky, s cukrem a solí do rozvaření. Pak propasírujeme, přidáme macerát a vařime do zhoustnutí (asi 2 – 4 hodiny).

kecup

12 Comments

  1. Dobrý den, já zavařuji tak,že ještě horkou směs (marmelády,rajčat.omáčky) plním do sterilizovaných sklenic (hodně vrchovatě) a sklenice pak otočím dnem vzhůru a nechám pod studenou mokrou utěrkou vychladnout do druhého dne. Myslíte,že kečup takto zavařený by vydržel,nebo je lepší ještě jednou sterilizovat třeba v zavař.hrnci?

  2. Pingback: Pečené langoše s velmi rychlým domácím kečupem | Na talířek

Leave A Reply

Navigate