Forma na pečení chleba

Když se mi dostala do ruky tahle forma na pečení chleba v troubě, byla jsem trochu skeptická. Přiznám se, moc jsem nevěřila, že bude nějak zázračně fungovat. Možná i proto jsem ji chtěla vyzkoušet a přesvědčit se o opaku. Největší naděje jsem dávala pizze (zase ta pizza!!!), ta je pořád v normální troubě dost hrozná. Ale … spletla jsem se. Úplně ve všem!

Cituji propagační text:

Keramická forma na pečení chleba je výsledkem dvouletého výzkumu a brzy se stane Vaším největším přítelem. Zaoblený tvar je identický s tradičními keramickými troubami na pečení chleba. Tento tvar ve spolupráci s inovativní keramikou zajistí, že Váš chléb  bude mít odpovídající vlhkost během pečení. Výsledkem je na povrchu křupavá kůrka, uvnitř vláčný a jemný domácí chléb. Objevte znovu radost z doma upečeného chleba!

 Tři druhy pečení a třikrát překvapená

  • Test první – sezamové houstičky

Při prvním testu jsem ještě naprosto nevěděla do čeho jdu. Takže jsem se rozhodla spojit dvě věci dohromady a upíct domácí houstičky na hamburgery, které jsem připravovala na sobotní odpoledne pro rodinu. Sfouknu test, budu mít houstičky :) Bezva ne?
Udělala jsem jedno těsto, to rozpůlila a udělala jednu várku housek ve formě a druhou v troubě. Stejné těsto, stejná teplota a naprosto jiný výsledek. Houstičky z formy byly krásně křupavé, měly bez diskuze lepší kůrku.

Houstičky se dávají ve formě do studené trouby. Tudíž mají ještě hodně času krásně dokynout, než se celá ta forma rozpálí. A pak se peče… jenže peče se mnohem dýl, než v normální troubě a zároveň se nepřipálí, tudíž pak může mít lepší kůrku. Nebo se pletu? :)

IMG_6643sm

IMG_6699sm

  • Test druhý – pizza

Propadák, prostě uplně špatnej nápad. Dělala se dlouho, málo křupala. Ale jsem teď hrozně rozmazlená pizzou z grillu, ta je bezkonkurenční a krásně voní po ohni. Takže na pizzu se tahle věc naprosto nehodí :) Ale byl to jenom takový můj skromný nápad. Možná bych musela formu ještě víc rozpálit. Možná nemožná, pizzu teda ne…

IMG_6753sm

  • Test třetí – italský chléb

… ale ten chleba! Opět stejné těsto, stejná teplota trouby, ale naprosto rozdílné výsledky! Chléb z formy byl úžasný, měl krásně pevnou, silnou a křupavou kůrku. Byl božsky vypečený. Naproti tomu chléb, který sem následně šoupla do trouby, jen tak na plechu, byl téměř bez kůrky. Takže na pečení domácího pečiva tahle forma funguje naprosto perfektně. Pečete?

IMG_6816sm

IMG_6836sm

Závěr – takže jak? 

Pokud často pečete domácí chleba,tak tohle je opravdu perfektní věc. Rozdíly v pečivu byly obrovské. Přiznám se, že jsem to opravdu nečekala. Chci víc takovejch skvělejch věcí, které můžu vyzkoušet!

Jo a mimochodem, formu mají na internetovém obchodě www.kulina.cz a já děkuji za půjčení! :)

Italský bílý chléb (bez kvásku)

děkuji pane cuketko!

Ingredience den před pečením:

  • 290g hladké bílé pšeničné mouky
  • 190ml vody
  • 2-3 g sušeného droždí

suroviny šup do misky, lehce promíchat, strčit misku i s těstem do igelitky a do lednice

suroviny za 24hodin:

  • dalších 290g hladké mouky
  • 190ml teplé vody
  • 5g sušeného droždí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíčky soli
  • špetka cukru

Do misky, ve které budete nakonec těsto míchat (nebo do misky do robota) nalejte teplou vodu a do ní dejte těsto, promíchejte a pak přidejte zbylé suroviny a šup do robota nebo řádně prohníst.

Chléb dejte na pomoučněnou desku od formy, strčte do trouby a zapněte ji na maximální výkon. Kontrolujte! :)

IMG_6865sm

3 Comments

    • Jasně souhlas, už sem psala na facebooku, že na chleba to určitě stačí. Pečete stejným způsobem? Vkládáte do studené trouby?
      Jenom ten „poklop“ mi přijde takovej pohodlnější – třeba na ty houstičky. Já teda (zatím) keramickou mísu s poklopem doma vůbec nemám. Ale taky nepeču, protože máme výbornou pekárnu zarohem a už bych se asi zcvokla :) Ale fakt mě to přesvědčilo, kdo nemá hrnec, chce píct tak si myslím, že tím určitě nešlápne vedle.

  1. Nahodou som sa dostal na tento web pri vyhladavani testov na kuchynske roboty ,ktory chcem zakupit na vanoce a hla je tu plus jeden darcek naviac.ale musim este otazku.je fakt tak super.zijeme vo Viedni a tu to pecivo dajak neviem stravit.tak by mi bodlo nieco si vypekat doma sam.apropo este budem mat otazku aj na roboty.dakujem za testy a inspiraciu oddnes som verny fanusik blogu uz je vo feedly.

Leave A Reply

Navigate