Když jsem nedávno v obchodě neznámé paní vysvětlovala, k čemu se dají použít batáty, které často s oblibou kupuji (na gril, pod kuře apod), bleskla mi myšlenkou otázka, zda je možné z batát udělat klasické noky, jako dělám z brambor.
Matlání nematlání, já jsem se prostě rozhodla to vyzkoušet. A noky vytvořit jdou! Jejích chuť je netradiční, jsou skvělé, rozhodně je zkuste. S bazalkou se krásně batáty krásně doplňují.
Ingredience (cca 4 porce)
- cca 500 g batát (u mě to byla jedna opravdu velká)
- 2 vajíčka
- 150 g hladké mouky
- počádnou hrst bazalky
Protože batáty jsou většinou dost velké, použila jsem jednu, prostě sem ji oloupala, nakrájela, dala vařit a nechala zchladnout. Potom jsem celé kusy naházela do mixéru spolu s bazalkou. Můžete přidat ještě třeba česnek, ten by se podle mě do směsi mohl hodit. Já ho poprvé nepřidala, příště určitě ano.
Rozmixujte, přendejte směs do misky a přidejte vajíčka a mouku. Tu postupně vmíchejte. Směs se mi nepodařilo dostat do stavu tak tuhého, jako jsou klasické noky, proto už jsem dál mouku nepřisypávala, namočila si ruce a tvarovala větší noky, které jsem vkládala do vroucí vody.
Noky vařte asi 10 minut. Určitě musí vyplavat. Pro jistotu jeden vytáhněte, rozkrojte a zkontrolujte, zda je uvařený i uvnitř.
Podávala jsem je s rajčatovým sugem, které dělávám i na pizzu.
Ingredience na sugo
- Loupaná rajčata v plechovce, nebo čerstvá rajčata ze zahrádky (já kombinovala obojí) – cca asi 400g
- půlka cibule
- dva stroužky česneku
- sůl
- pepř
- čerstvá bazalka a oregano
- lžíce octa
- dvě lžice hnědého cukru
Na olivovém oleji nechte zpěnit cibulku a na drobno nakrájený česnek. Přidejte rajčata a nechte vařit asi 10 minut, dokud se nerozvaří. Přidejte sůl a pepř dle chuti a směs ručním mixérem rozmixujte. Potom přidejte nasekané bylinky a ještě chvíli povařte, aby se chutě propojily.
Batáty
Jedná se o kořenové hlízy Povijnice jedlé (Ipomoea batatas), z čeledi svlačcovitých. Batáty, zvané také sladké brambory, nejsou botanicky příbuzné pravým bramborám, i když oboje jsou původem ze Střední Ameriky. Batáty dorazily do Evropy dříve než brambory a byly ve své době vysoce ceněny. Díky vysokému obsahu škrobu se v některých oblastech světa staly batáty jednou z nejdůležitějších potravin místního obyvatelstva, domácích zvířat, ale i četných polních škůdců. Obsahují 6% sacharidů, asi 20% škrobu, 2% bílkovin a 9% pektinů.
2 Comments
Nedávno jsem je zkoušela ale bez bazalky. I tak byly výborné. S bazalkou věřím, že jsou ještě lepší.
Občas mám taky takové myšlenky, jestli by se dalo udělat z toho tohle a tamtoho to 😀 Zní to dobře, snad někdy zkusím. Jinak moc hezký blog a super recepty.Líbí se mi design:)