Až jednou uvaříte tento jemný gulášek lehce šmrncnutý asijskou kuchyní, můžete si být jisti, že obyčejná červená paprika s kližkou už se u vás nikdy neukážou.
P.S.: Jestli ještě nemáte tlakový hrnec, ihned si ho poříďte!
Ingredience:
- libové (!) hovězí zadní cca 1/2 až 3/4 kila
- koření garam masala cca 3 lžíčky
- uzená paprika – 2 lžíčky
- klasická červená paprika – 2 lžíčky
- trocha kari koření – 2 lžíčky
- 200ml smetany – 30%
- čerstvý koriandr – hrst
- cibulka na jemno nakrájená
- sůl, pepř, chilli
- máslo a hladklá mouka k zahušťení
Nejdříve si na dně tlakového hrnce rozehřejte trochu oleje, přihoťe na jemno nakrájenou cibuli a nechte zpěnit. Potom přidejte na malé kostičky nakrájené maso, osmahněte a zasypte : červenou paprikou, uzenou červenou paprikou, garam masalou, kari a promíchejte. Pak zalijte vodou nebo vývarem. Jen tak, aby bylo maso ponořené celé, ale ne víc. Trochu osolte, přiklopte a a nechte v tlakovém hrnci asi 30 minut. V normálním hrnci zvyšte dobu cca na 1 hodinu.
Po půl hodině sundejte poklici, zamíchejte a zalejte smetanou. Osolte, opepřete a pokud máte rádi ostrá jídla přidejte i trochu chilli. Potom přihoďte nadrobno nakrájený koriandr, ale určitě si ještě nechte na dozdobení na talíři.
V kastrůlku (nebo mikrovlnce) rozpusťte máslo ( asi 1,5 lžíce ) a smíchejte s hladkou moukou ( 1 lžíce ) a potom přilejte do omáčky. Nechte povařit asi 15 minutek, aby se chutě propojily a omáčka zahustila.
Podávejte s malými kynutými knedlíčky, posypané cibulkou a koriandrem. Gulášek je opravdu perfektní, tak dobrou chuť!
1 Comment
Pingback: Croquenbouche | Kuchařinka