Žádná bílá pšeničná mouka (ani tmavá), žádný cukr (jen datlový sirup) a žádné mléko (jen ořechy). A pořád si myslim, že ani o Vánocích by jsme toho cukroví do sebe tolik cpát nemuseli. Už vůbec ne ve velkym množství. A tak po tom co sem upekla klasické perníčky (ne nejsem uplný fanatik, bez perníčků si vánoce představit neumím), splácala jsem tyhle včelí úly, které mileráda ráno posnídám. Pochutnám si a nebudu mít žádné výčitky. Do Vánoc jště v klidu stíháte!
Ingredience na piškot:
- 3 vajíčka (žloutky oddělit od bílků)
- 3 lžíce kvalitního oleje
- 6 lžíc kokosové mouky
- lžička kypřícího prášku do pečiva
- špetka skořice
- 2 lžíce datlového sirupu
- Dejte šlehat bílky v tuhý sníh. A rozpalte troubu na 180 stupňů.
- Žloutky smíchejte s olejem, přidejte skořici a datlový sirup.
- Mouku prosejte s práškem do pečiva a zamíchejte ke žloutkům.
- Jakmile bude sníh vyšlehaný vmíchejte ho k hmotě se žloutky.
- Pomocí lžičky nebo zdobičky už opatrně na plech vyložený pečícím papírem udělejte „bobečky“. Dejte do trouby a pečte zhruba 10 minut.
- Mezitím co vám budou piškoty chladnout si připravte hmotu, ze které budete úly tvořit.
Ingredience:
- 100g vlašských ořechů
- 3 lžíce datlového sirupu
- lžíce kokosového oleje
- lžička skořice
- lžička vanilkového extraktu
- polovina tabulky oblíbené kvalitní (raw) čokolády (rozpustit ve vodní lázni)
- Do vyšší misky dejte zhruba 100g vlašských ořechů, 2 lžíce datlového sirupu, lžičku vanilkového extraktu a lžičku skořice.
- Všechno rozmixujte kvalitním výkonným mixérem nebo použijte tyčový mixér. Směs mixujte do skoro hladka, ale bude vždycky mít trochu strukturu. U včelích úlů to vůbec nevadí.
- Přidejte rozpuštěnou čokoládu a lžici kokosového oleje a ještě jednou promixujte.
- Dejte trochu ztuhnout do lednice. Stačí zhruba 20 minut.
- Po 20ti minutách tvořte včelí úly pomocí formiček, na usazení hnízda použijte vyrobené vychladlé kokosové piškoty. Nechte pak raději zatuhnout v chladu, ale na stole potom bez problémů vydrží.
Krásné Vánoce!
2 Comments
Můžu se zeptat, jaké formičky na úly používáte? Jestli plastové (jako například zde: http://www.utc.cz/cs/formicka-na-vceli-ul-set-3-ks-3-velikosti/338681p/) nebo spíše silikonové? Nejsem moc zdatná v pečení cukroví, takže se chci trochu zdokonalit už v průběhu roku a na vánoce zazářit…
Používám plastové otevíraci formičky. Ať se vám podaří!