Rýžový nákyp

Jestli z dob školních jídelen nesnášíte rýžový nákyp, rovnou snad stránku zavřete. Já to tak mám, i když tenhle krásně voní po skořici a čerstvě svařeném ovoci, zalitý sirupem…. Ne přiznávám na rovinu, že rýžový nákyp bych si sama pro sebe neudělala. Když ho po vás, ale chce rodina, tak se prostě snažíte :) S pořádnou čepicí, v roztomilých mističkách, představuji vám rýžový nákyp s malinami, mangem a jablky .

Rýžový nákyp
Author: Petra Novotná – Kuchařinka
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
  • hrnek rýže (ideálně ta na rizoto – Arborio)
  • dva hrnky mléka
  • lžička skořice
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce másla
  • 1 mango
  • maliny (já použila zavařené)
  • 1 jablko
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 3 vejce
Instructions
  1. Nejdříve si dejte vařit rýži v mléce s lžičkou skořice. Vaří se podle návodu na obalu, pokud nemáte rýžovar, pak použijte nepřilnavý hrnec a často míchejte, aby sem vám mléko nepřichytlo.
  2. Rozehřejte troubu na 180 stupňů.
  3. Mezi tím co se rýže vaří si dejte do menšího rendlíčku na kostky nakrájené mango a jablko, přidejte trochu třtinového cukru a nakonec maliny i se sirupem ve kterém jsou naložené a krátce povařte.Ovoce vyndejte do misky a šťávu nechte svařit na sirup.
  4. Vymažte si zapékací mističky máslem.
  5. Jakmile se rýže uvaří, přidejte dvě lžíce javorového sirupu, zamíchejte.
  6. Žloutky oddělte od bílků. Smíchejte je s rozpuštěným máslem a zamíchejte do rýže.
  7. Bílky ušlehejte v tuhý sníh a jejich polovinu přidejte do rýže. A opatrně vmíchejte. Druhou půlku si nechte na čepice.
  8. Do každé mističky dejte rýži, ovoce, rýži a nakonec čepici ze sněhu.
  9. Dejte do rozpálené trouby na 180 stupňů a pečte do té doby, než bude čepice krásně zlatá.
  10. Před podáváním lehce zalijte sirupem, který Vám vzniknul svařením v malém rendlíčku.
  11. Dobrou chuť!

_MG_4199

Leave A Reply

Navigate