Tenhle příspěvek budiž inspirací k soutěži na facebooku. Raw pochoutky vás zajímají. Je to taková zdravější varianta mlsání a je fakt perfektní, že lidem se líbí a chutná. Raw food je ale mnohem rozsáhlejší. Pro ty co neví tak tedy raw food – syrová (někdy také živá) strava je způsob stravování, kde se jídlo zásadně tepelně neupravuje. Potraviny se konzumují čerstvé ( nebo ohřáté či usušené do 42-45 °C). Můžete využít i klíčení, mixování nebo odšťavňování. To asi tak ve zkratce. Raw strava je především vitariánská a může být velmi rozmanitá. Ochutnala jsem nejen výborné dezerty, ale také polévky, krekry nebo třeba saláty. Raw strava je ale velké téma a ač o ní vím a některé její části mi přijdou super, není to nic pro mě. Dezerty mě ale opravdu baví! A co vy zajímá vás raw kuchyně? Ochutnali jste už nějaké recept? Kdo se chcete inspirovat, mrkněte se na facebook. S tímto receptem současně vyhlašuji soutěž o kalendář raw stravy Jitky Adamové, která byla opravdu laskává a jeden kalendář mi pro vás připravila. Na každý měsíc tak najdete jeden tématický recept. A třeba to může být start pro Vás nový styl života.
- 150g mandlí
- 100g datlí
- lžíce kokosového oleje
- 100g kešu oříšků namočené ( 4 – 12 hodin)
- kokosový olej 2 lžíce
- javorový sirup nebo med
- šťáva z 1/2 limetky
- asi 200g čerstvých jahod
- Nejdřív si připravte krustu. Mandle, datle a trochu kokosového oleje rozmixujte dohromady. Tady můžete nechat hrubší strukturu. Bude to krusta, pro krém.
- Do formy na muffiny, kterou si trošku vymažte dejte zhruba lžíci směsi na krustu a hezky pomocí prstů vytvořte kopii košíku. Vnitřek musí zůstat dutý, tam později nalijeme krém.
- Jakmile naplníte všechny košíčky, tak dejte formu do mrazáku nebo lednice a pusťe se do krému.
- Kešu oříšky, zhruba 100ml vody, javorový sirup, šťávu z limetky a kokosový olej rozmixujte úplně do hladka. Ideální je na to opravdu výkonný mixér nebo tyčový mixér, tím to jde také celkem dobře.
- Vznikne hladký jemný sladký krém. Do každého krustou vytvořeného košíčku nalijte tolik aby od okraje bylo jen pár milimetrů. Krém by vám neměl přetéct.
- Úplně nakonec rozmixujte polovinu jahod, přeceďte je, aby jste se zbavili zrníček a nakonec je vyšlehejte do pěny (můžete použít i šlehačkovou láhev a nebo je vůbec nešlehat). Na každý košíček nalijte tenkou vrstvu jahodové pěny.
- Ozdobte jahodami, borůvkami a dejte do lednice ztuhnout.
- Jakmile košíčky ztuhnou, můžete každý objet nožem a opatrně vyndat. Pokud se bojíte, že vám nepůjdou ven, tak můžete formu ještě vyložit košíčky. Můžete použít papírové nebo klidně silikonové.