Kávový dort s kardamonem, ořechy a karamelem

Jako říjnová výzva v časopise Gurmet. Kávový dort s kardamonem, ořechy a karamelem mi přišel jako opravdová podzimní výzva. Měla jsem hromadu čerstvých ořechů z naší zahrádky a tak jsem se rozhodla se výzvy zůčastnit. Výsledky se dozvím teprve zítra, nicméně i tak se s vámi podělím o recept, který jsem ale trochu poladila. Dovolila jsem si trochu odlehčit krém v dortu, ubrala jsem cukru a přidala navíc tekutý karamel mezi každou vrstvu krému.

Kávový dort s kardamonem, ořechy a karamelem
Author: Petra Novotná – Kuchařinka
Ingredients
  • 175 g změklého másla (nebo olej stejného množství)
  • 50g lískových a vlašských ořechů
  • 15 tobolek kardamonu nebo 1 kávová lžíčka kardamonového prášku
  • 150g třtinového cukru
  • 3 lžíce silného espressa
  • 3 vejce
  • 50g mletých mandlí
  • 120g hladké mouky
  • lžíčka kypřícího prášku
  • 1 lžíčka kardamonu
  • 2 lžíčky silného espressa
  • 200ml smetana ke šlehání
  • mascarpone 200 ml
  • 30g bílé čokolády
  • na tekutý karamel – 50g třtinového cukru, lžíce másla a 50ml smetany ke šlehání
Instructions
  1. Ořechy opražte v troubě vyhřáté zhruba na 160 stupňů na pečícím papíře. Opékejte zhruba 10 minut. Jakmile začnou vonět, vyndejte je nechte vychladnout.
  2. Mezi tím si v robotu ušlehejte změklé máslo, přidejte 2/3 cukru a kávu. Pak přidejte vajíčka , mandle a kardamon. Nakonec přimíchejte polovinu rozsekaných ořechů. Dejte si pozor na přešlehání těsta. Já jsem v druhém pokusu dělala těsto s olejem a dopadlo také dobře. Zdá se mi to jako lehčí varianta.
  3. Hotové těsto nalijte do formy a dejte péct zhruba na 50 minut na 180 stupňů. Kontrolujte klasicky špejlí.
  4. Mezi tím co se dort peče, připravte si ořechy v karamelu. Na pánvi nechte rozpustit zbytek třtinového cukru, jakmile bude tekutý hoďte do něj druhou polovinu ořechů, obalte a přesypte na pečící papír. Nechte vychladnout.
  5. Poslední fáze je krém. Ušlehejte šlehačku, přidejte mascarpone.
  6. Na páře pomalu rozpusťte bílou čokoládu přidejte kardamon, nechte ji chviličku vychladnout a vlite ji do krému. Okamžitě ho dejte vychladnout do lednice.
  7. Poslední fáze – tekutý karamel, rozpusťte opět cukr, přidejte opatrně máslo a nakonec teplou smetanu. Odstavte a opět nechte vychladnout.
  8. Teď už jen dát všechny části dortu dohromady.
  9. Jakmile korpus i krém vychladne. Dort rozkrájejte a naplňte. Každou vrstvu korpustu nejdříve polijte karamelem, pak navrstvěte krém. Vrch dortu potřete krém a posypte ořechy v karamelu. Další zdobení už nechám na vás :)
  10. Užijte si ho!

IMG_7925sm

 

2 Comments

Leave A Reply

Navigate