Jako říjnová výzva v časopise Gurmet. Kávový dort s kardamonem, ořechy a karamelem mi přišel jako opravdová podzimní výzva. Měla jsem hromadu čerstvých ořechů z naší zahrádky a tak jsem se rozhodla se výzvy zůčastnit. Výsledky se dozvím teprve zítra, nicméně i tak se s vámi podělím o recept, který jsem ale trochu poladila. Dovolila jsem si trochu odlehčit krém v dortu, ubrala jsem cukru a přidala navíc tekutý karamel mezi každou vrstvu krému.
Kávový dort s kardamonem, ořechy a karamelem
Author:
Ingredients
- 175 g změklého másla (nebo olej stejného množství)
- 50g lískových a vlašských ořechů
- 15 tobolek kardamonu nebo 1 kávová lžíčka kardamonového prášku
- 150g třtinového cukru
- 3 lžíce silného espressa
- 3 vejce
- 50g mletých mandlí
- 120g hladké mouky
- lžíčka kypřícího prášku
- 1 lžíčka kardamonu
- 2 lžíčky silného espressa
- 200ml smetana ke šlehání
- mascarpone 200 ml
- 30g bílé čokolády
- na tekutý karamel – 50g třtinového cukru, lžíce másla a 50ml smetany ke šlehání
Instructions
- Ořechy opražte v troubě vyhřáté zhruba na 160 stupňů na pečícím papíře. Opékejte zhruba 10 minut. Jakmile začnou vonět, vyndejte je nechte vychladnout.
- Mezi tím si v robotu ušlehejte změklé máslo, přidejte 2/3 cukru a kávu. Pak přidejte vajíčka , mandle a kardamon. Nakonec přimíchejte polovinu rozsekaných ořechů. Dejte si pozor na přešlehání těsta. Já jsem v druhém pokusu dělala těsto s olejem a dopadlo také dobře. Zdá se mi to jako lehčí varianta.
- Hotové těsto nalijte do formy a dejte péct zhruba na 50 minut na 180 stupňů. Kontrolujte klasicky špejlí.
- Mezi tím co se dort peče, připravte si ořechy v karamelu. Na pánvi nechte rozpustit zbytek třtinového cukru, jakmile bude tekutý hoďte do něj druhou polovinu ořechů, obalte a přesypte na pečící papír. Nechte vychladnout.
- Poslední fáze je krém. Ušlehejte šlehačku, přidejte mascarpone.
- Na páře pomalu rozpusťte bílou čokoládu přidejte kardamon, nechte ji chviličku vychladnout a vlite ji do krému. Okamžitě ho dejte vychladnout do lednice.
- Poslední fáze – tekutý karamel, rozpusťte opět cukr, přidejte opatrně máslo a nakonec teplou smetanu. Odstavte a opět nechte vychladnout.
- Teď už jen dát všechny části dortu dohromady.
- Jakmile korpus i krém vychladne. Dort rozkrájejte a naplňte. Každou vrstvu korpustu nejdříve polijte karamelem, pak navrstvěte krém. Vrch dortu potřete krém a posypte ořechy v karamelu. Další zdobení už nechám na vás
- Užijte si ho!
2 Comments
Ta mouka se asi přidává v bodu 2., že ano? Díky, K.
Ráda bych dort zkusila, ale recept mi přijde trochu nejasný. V ingrediencích je 2x káva, ale nikde nevidím,kam „druhá“ káva přijde. Chybí mi rovněž údaj jakou formu použít. Na fotce vypadá dort menší než z klasické dortové formy.