Až budete chtít zazářit na jakékoliv oslavě a nebudete mít po ruce troubu ani sporák, tak tímto dortem se Vám to jednoznačně povede. Inspirovala mě skupina Evans na Restaurant Day v Nymburce, kde jsem podobný dort ochutnala a hned sem věděla, že se stane častější součástí mého repertoáru. Stačí vám totiž minimum surovin a dort je naprosto luxusní! Nepřeslazený a neuvěřitelně jemný a nadýchaný – prostě obláčkový.
Karamelovo smetanový dort s pekanovými ořechy
Recipe Type: Cake
Author:
Neuvěřitelně jednoduchý a opravdu výborný dort.
Ingredients
- 2 velké balení karamelových sušenek Lotus
- 380 ml smetany
- 1 balení mascarpone (cca 200g)
- dvě hrsti pekanový ořechů
- 4 lžíce třtinového cukru
Instructions
- Otevírací dortovou formu si vyložte pro jistotu pečícím papírem.
- Ušlehejte smetanu a jakmile bude hustá zašlehejte do ní mascarpone.
- Začněte skládat sušenky vedle sebe. Nalámejte je tak, aby u prvního spodního patra zůstalo jen minimum mezer. Později už to nebude tak důležité, ale na nejspodnějším patře si dejte opravdu záležet. Sušenky můžete (ale není to nutné) pokapat i kávou s kapkou vanilkového extraktu.
- Na sušenky navrstvěte první třetinu krému a pečlivě rozprostřete.
- Další patro sušenek. Teď už nemusíte být tak pečliví.
- Pak ještě jedno patro pokládaných Lotusek a poslední vrstva krému. Dort uhlaďte a dejte chladit do lednice.
- Mezi tím si nasekejte v mixéru, robotu nebo pomocí paličky na maso pekanové ořechy na malé kousky a dejte na pánev na střední plamen. Stále je míchejte a jakmile se rozvoní, zasypejte je cukrem a počkejte až zkaramelizuje. Stáhněte z ohně a přesypte na pečící papír, nechte vychladnout.
- Ořechy nasypejte na vršek dortu a ten ještě nechte uležet do druhého dne v lednici.