Tak o pšenici se poslední dobou mluví jako o surovině, která je natolik geneticky modifikovaná, že z původní obilniny zbyl vlastně jen název. Ať je to tak či onak, je fajn někdy mouku zkusit nahrazovat jinak. Člověk si rozšíří možnosti a naučí se nové věci. Kuře na paprice je klasika a já jsem si všimla, že klasiku máte nakonec skoro nejradši. Zkuste jí, uvidíte že si pochutnáte. Hodí se i pro děti.
Objevila jsem pohankovou krupici, kterou zahušťuji omáčky i polévky. Mám prostě pocit, že je to ta lepší varianta, než ta s moukou.
Kuře na paprice s kukuřicí a pohankovou krupicí
Author:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Jednoduché hlavní jídlo, ideální s rýží.
Ingredients
- 1 celé kuře
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce červené papriky
- dvě lžíce olivového oleje
- špetka pepře
- lžíčka kurkumy
- 1 cibule
- hrst kukuřice
- dvě lžíce rajčatového protlaku
- 150 ml smetany nebo sojové smetany
- dvě lžíce pohankové krupice
Instructions
- Kuře si rozporcujte na stehna, prsa bez kosti a skelet. Skelet dejte s trochou zeleniny vařit na vývar.[br][br]
- Vytvořte si marinádu. Do mističky dejte olivový olej, trochu česneku, sůl, kurkumu smíchejte a potřete kousky kuřete, podlijte a dejte péct na 180 stupňů asi na 50 minut nebo dokud není kuře pěkně propečené.[br][br]
- Jakmile se dovaří vývar pusťte se na omáčku. [br][br]
- Na drobno nakrájenou cibulku chvíli opečte na dvou lžících olivového oleje, přidejte papriky. Opečte jen krátce a zalijte kuřecím vývarem, přidejte špetku soli, rajčatový protlak a nechte asi 15 minut vařit, aby se chutě propojily.[br][br]
- Vyndejte kuře a dejte ho buď celé do omáčky, já ho většinou rozeberu na kousky. Ať už kvůli dětem nebo protože mě nebaví v omáčce lovit kosti. Nalijte do omáčky i šťávu od kuřete. [br][br]
- Po 15ti minutách přidejte smetanu, kukuřici a po pěti minutách pohankovou krupici, která omáčku zahustí, nechte ještě chvíli vařit. Můžete dochutit ještě solí, pepřem a česnekem.[br][br]
- Ideální příloha je rýže. Zdobit můžete petrželkou a chilli papričkou.