Do naha! Sejměte ze všech dortů jejich uniformy a převleky z marcipánu, udělejte si naked cake, dort takový, jaký opravdu je.
No dobře přiznávám, že můj první pokus o naked cake není nijak velkolepý. Ale pojala jsem to prostě jenom jako takový dort na víkendový stůl. Lákala mě totiž představa toho dokonale „průhledného dortu“, plného krému a ovoce. Nic uzavřeného v hoře potahové hmoty nebo marcipánu. Když jsem si o nich přečetla v jakési diskuzi, našla si je a spatřila je, okamžitě jsem se zamilovala. Už mám totiž těch marcipánovejch dortů po krk. Strašně mi vadí, že většina lidí dá přednost tomu, jak dort vypadá. Já chci ale vidět, na co se mám těšit, do čeho zakrojím nůž
A ještě navíc, tyhle dorty zvládnete i bez všech serepatiček, zdobítek, bez zkušenosti s potahovou hmotou a dokonce i s minimální trpělivostí.
Funguje to jednoduše piškot – krém a spousta ovoce, květin a hoblinek čokolády Budete chtít ochutnat všechno, tak jak to uvidíte.
Ten můj první je z vanilkového piškotu s čokoládovým krémem, borůvkami, malinami a jahodami.
Ingredience na dort:
- 180g polohrubé mouky
- 180g změklého másla
- 120g cukru
- 3 vajíčka
- lžíčka prášku do pečiva
- lžíčka vanilkové pasty nebo 1 vanilkový lusk
Ingredience na krém:
- 400 ml smetany
- 300 g čokolády
- dvě lžíce másla
Na ozdobení:
- lesní ovoce – borůvky, maliny, jahody, ostružiny – prostě to co seženete
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Mouku prosejte s práškem do pečiva. Přidejte cukr, vajíčka, máslo a vanilkovou pastu a vše ušlehejte do hladka. Vznikne hustší těsto. To nalijte do dortové formy o průměru 23 cm a dejte péct do trouby asi na 20 minut. Kontrolujte špejlí. Korpus je hotový, když špejli vytáhnete úplně čistou.
Korpus dejte na mřížku vychladnout a připravte si čokoládový krém. Do rendlíku dejte 400 ml vysokoprocentní smetany ke šlehání, 300 g čokolády (já použila 200 g mléčné a 100 g 85% Lindt), zahřívejte a míchejte metličkou, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Odstavte a nechte vychladnout.
Jakmile smetana s čokoládou vychladne, začněte ji šlehat do tuha a až začne mít pevnější konzistenci přidejte dvě lžíce opravdu měkkého másla a vyšlehejte do konzistence hustší šlehačky.
Dortový korpus rozřízněte podélně na půl a naplňte krémem. Nešetřete a posypte 1/3 ovoce. Lehce pokapejte balsamico redukcí. Přiklopte druhou půlkou korpusu a navrstvěte krém. Moc se nesnažte, cílem je aby dort vypadal co nejvíc ledabyle. Pak ho zasypte pořádnou hromadou připraveného ovoce. Polijte opět redukcí z balzamikového octa. Než dort budete podávat, tak ho ještě poprašte moučkovým cukrem.
Není to nádhera? Dobrou chuť