Pizza z žitné mouky se špenátem, karamelizovanou cibulí a balkánským sýrem

Jako odlehčení v tento skoro Vánoční čas, skvělá žitná pizza! Vy si na ní můžete dát naprosto co chcete, klidně i klasiku, ale já šla do špenátu, sušených rajčat, karamelizované cibule a balkánského sýra. Nejdřív sem si říkala, jestli se rajčata s cibulí nepoperou, ale bylo to naprosto perfektní. Chuťově ještě bohatší, než se může zdát. Jestli nevíte co k sobotnímu lehčímu obědu, tak tohle bude určitě správná volba.

Ingredience na těsto:

  • 250g hladké mouky
  • 250g žitné mouky
  • tři lžíce olivového oleje
  • 200ml vlažného mléka
  • 5g sušeného droždí (půlka sáčku)
  • špetka soli

Na rovinu – žádné velké složitosti. Do robota nebo pekárny dám mouku, špetku soli, olej, mléko a nakonec droždí. Nechám řádně prohníst a vykynout asi hodinu. Pokud budete dělat ručně, bude postup naprosto stejný, jen místo Vás nebude hníst robot, ale přímo vy.

Ingredince na pizzu:

  • 4 hrsti babyšpenátu – jedno celé balení
  • 1 stroužek česneku
  • asi 8 – 10 ks sušených rajčat naložených v olivovém olej
  • 1 větší cibule
  • lžíce třtinového cukru
  • špetka pepře
  • špetka soli
  • balkánský sýr

na dvou lžících olivového oleje opečte trochu česneku a přihoďte baby špenát a nechte zavadnou. Pak přidejte na tenké plátky nakrájená sušená rajčata a odstavte z ohně, osolte a opepřete.

Vedle v rendlíku nechte rozpustit máslo a přidejte na plátky nakrájenou cibuli. Chvíli opékejte, než zesklovatí, zasypte třtinovým cukrem a nechte ho rozpustit. Přidejte černý pepř, zamíchejte. Odstavte z ohně.

Mezi tím nám jistojistě vykynulo těsto na pizu. Vyjde asi na 3 placky. Rozdělte ho tedy na tři díly a rukou nebo válečkem ho rozválejte na placky. Na ty dejte směs špenátu a a sušených rajčat, karamelizovanou cibuli a zasypte nadrobeným balkánským sýrem. Dejte do trouby rozpálené na max. stupeň (u mě to je jenom 230 stupňů) na zhruba 5-10 minut. Poznáte to podle toho, že okraje pizzy začnou hezky zlátnout.

Krájejte a podávejte. Přeji dobrou chuť!

IMG_0984sm

 

 

Leave A Reply

Navigate