Dobrý, jasně chápu, že jak někdo slyší něco jako: „uvařte mrkev“ tak se mu ježí chlupy na rukách. Mě vlastně taky. Do teď mám před očima zážitek z dětství, jak do mě moje máma cpe odpornou vařenou mrkev, protože si tenkrát kdesi přečetla, že mrkev léčí oči a já jsem slepá dodnes
Takže než jsem se odhodlala k této super podzimní polévce, musela jsem se opravdu trošku přemlouvat. Ale je tu, brambory a kardamon fungují s mrkví perfektně. Chutě se zjemní, propojí a uvidíte sami, že budete mile překvapeni.
Ingredience:
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- Půlka cibule
- 3 větší mrkve
- 1 petržel
- asi 5 menších brambor
- lžíce smetany
- litr zeleninového vývaru
- sůl, pepř
- lžíčka tyminánu
- 3 semínka kardamonu
Na olivovém oleji s máslem nejdříve orestujte cibulku, pak přihoďte petržel, brambory a nakonec mrkev. Přidejte tři semínka kardamonu a lžíčku sušeného tymiánu. Zalejte ideálně zeleninovým vývarem (pokud nemáte, tak vodou) tak, aby byla zelenina akorát ponořená a vařte dokud úplně nezměkne. Pak tyčovým mixérem rozmixujte co nejvíce do hladka (pokuste se předtím vylovit semínka kardamonu). Pokud chcete polévku úplně jemnou, můžete ji propasírovat. Přilejte asi lžíci smetany a zamíchejte. Dosolte, dopepřete dle chuti. Podávejte s tenkými plátky mrkve, které osmažíte na oleji jako chipsy. Ideální je ještě bagetka opečená, lehce potřená česnekem.
Ideální podzimní večeře, přeji dobrou chuť.