Je středa dopoledne a mě ve frontě u řezníka napadne, že je čas, konečně spáchat test, o kterém už jsem několik měsíců přemýšlela.
Několikrát jsem se dočetla, že vaření v tlakovém hrnci se zdaleka nevyrovná běžnému pomalému táhnutí a další postřehy, které se mě dotýkaly. Často vařím vývary, děti je milují a používám je do všech omáček a vůbec v kuchyni, a proto taky nemám čas věnovat mu 4 a více hodin.
Jednoduchý vývar – hrnec, maso, zelenina. Stejná váha masa, stejná váha zeleniny. V tlakovém hrnci 1hodina. V běžném hrnci 4 hodiny.
Boj začíná. Plotnu zapínám v 10:30. Papiňák vypínám v 11:30 a vývar můžu v podstatě podávat.
Běžný hrnec běží dál.
V 14:30 vypínám hrnec. Oba vývary slévám. Zeleninu vyhazuji (pokud dělám polévku, vždy dávám čerstvou zeleninu ). Maso dávám bokem a ochutnávám.
Obě masa se zcela rozsypou, ještě dříve než do nich píchnu vidličkou. Chuťově výraznější je maso z hrnce, ale rozdíl je úúúplně minimální.
Vývary nalévám do skleniček a porovnávám barvu – minimální rozdíl. Tady se mi ale zdá více zakalenější vývar z hrnce (?).
Nezlobte se, nesbírala jsem pěnu. Prováděla jsem test hlavně z vlastního pohledu a z pohledu lidí, kteří nemají čas stát celou dobu u plotny a lžící sbírat pěnu z vývaru.
A chuť vývaru? Zabijte mě…
Chuťově silnější je vývar z tlakového hrnce. Přisuzuji to tomu, že u vývaru z běžného hrnce zůstalo více chuti v mase a do vývaru jí přešlo o něco méně.
Ale rozdíly jsou skutečně minimální. Při pohledu na čas, který Vám vývar zabere, je pro mě rozhodně výhodnější uvařit maso v tlakovém hrnci.
Zeleninu dávám do polévky vždy čerstvou, nepoužívám nikdy tu rozvařenou a v mase byl rozdíl opravdu minimální.
Jsem si vědoma postupů při vývaru, kde se kosti a maso peče, pak se dává do hrnce, vaří a poctivě se sbírá pěna. Takový vývar dělám jednou za rok. Ale pokud je vývar běžnou součástí vašich receptů a potřebujete ho třikrát týdně, pořiďte si tlakový hrnec. Já ho tedy rozhodně doporučuji.
Ale pozor! Není hrnec jako hrnec. Vybírejte pečlivě. Měla jsem v rukou několik tlakových hrnců a z některých byl vývar opravdu slabý, nehledě na jejich životnost
21 Comments
Poradis s vyberem tlakoveho hrnce tedy? Jsem ten tip co varenim zabiji odpoledne bez planu, takze 4-hodinove gulase, bolonske omacky a prave vyvary to jisti ale sem tam bych tlakac vyuzila, ale v obchode pak propadam panice – moje nerozhodnost tu dosahuje maxima. Dik
Mno, já mám tlakáč od Silitu, měla jsem předtím Tefal a teda absolutní nespokojenost. Vydržel asi rok a najednou se mi vývary začly zdát jakoby slabší….
Rick! I can’t believe your commute is 17 miles each way, that’s amazing! And good point about the health benefits, that something I appreciate about riding to work as well, though I’ve yet to see the loss of 10lbs – I am still waiting on that.
Salam Ms Zarina.I'm planning to visit Korea in mid october, probably from 12 to 20th october.can you please advice what type of clothes should i bring?is blazer jacket or knit cardigan or sweater enough?or probably just a simple long sleeve shirt.thank you.
docela by mě zajímalo jak je to s kolagenem u tlakového hrnce a normálního vaření.Často vařím domácí hovězí vývar pomalým táhnutím a zkusil jsem fakt dlouho a nadherně se mi vyvařil kolagen, když to zchládlo tak to bylo krásně rosolovité, to by chtělo někdy porovnat.
With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement? My site has a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any solutions to help reduce content from being ripped off? I’d definitely appreciate it.
Debates about NCLB and like-minded programs are always so depressing. It’s not a matter of people simply being wrong about things relevant to public policy. They’re acutely uninterested in and hostile to facts contrary to the program’s underlying assumptions. What a poisonous and dysfunctional atmosphere for a nation’s politics…
Pingback: Phở Bo | Kuchařinka
Přesně něco takového jsem hledala, děkuji za rady a jdu hodit maso do papiňáku!
Ja jsem poridil WMF Perfect Ultra 4,5 L a penez jsem litoval jen do prvniho vareni, je skvely skvely skvely
Cold Prey 1 was good, and (imo) Cold Prey 2 was even better; haven’t seen the third one yet.Sauna (Finland) was extremely creepy, though even with subtitles I had no clue what was going on.And don’t forget Let the Right One In (Sweden).There’s definitely a horror renaissance in Scandinavia right now. With the added bonus that most of the movies have glorious scenery (esp. Troll Hunter and the Cold Prey series.)
big change indeedat least "like" and "favourite" options are separated (again)although what I miss the most is something like "more by this user"even though I'm not quite satisfied with the new layout at the moment, I'm sure I (and hopefully we all) will get used to it soon enough
This info is the cat’s pajamas!
Tim, it comes as no surprise that you are thinking of doing this. Again, as a total coincidence, I am about to go to Europe to work in the igaming industry, so as and when I learn more about this, I will correspond with you. In time you may be able to run a real service hosted in a tiny caribbean island if you wanted to.Sounds like your sort of thing.
Díky za srovnání, přesně to jsem potřebovala slyšet! Dělám vývar 2x týdně… v papiňáku (4.5 l Tescoma) a ode dneška i bez výčitek svědomí
Hey, nice new banner! Fancy hairclips and bags too, wish I had been invited to the party hihi!Pff, clothkits-website has already crashed, I couldn’t get in…But I surely try again tomorrow!
Kommenttina toiselle (anonyymi): Mitä ensin kirjoitat, pitää usein paikkansa.Loppukommentistasi olen eri mieltä: valtaosa lestadiolaisuudesta irtautuneista ovat ihan tolkkuja ihmisiä, muistelevat elettyä elämää niinkuin muutkin, jotain harmitellen, jostain onnellisena. Irtautuminen on yleensä raflaava, sitä olen yrittänyt kuvitella mm. taannoisessa blogikirjoituksessani „Hän lähti maailmaan“.
J’aime bien l’histoire et la manière dont c’est raconté! A priori =, on peut être marié sans être marier si on déclare pas ça en France avec les papiers qui sont avec!
War of Freedom is exactly right. That's what most people don't understand.BTW: The comment about buying ever increasing and expensive green products really struck a cord with me. Taken to extremes, the increasing demands to buy green and almost ostracism if you don't is down right scary.Especially if your income is modest like mine.
Můžu se zeptat, jakou zeleninu použít? Zda to vše osolit před vařením a tak? Nejsem moc zkušená kuchařka. Děkuji
mam pomaly hrnec Bionair a tlakovy hrnec od Fagoru.Chutove je opravdu lepsi z tlakoveho hrnce a navic po triceti minutach!