Mnozí z vás ještě možná trochu váhají. Představa stánku na ulici ve vás možná vyvolává až příliš otázek. Jak jídlo udržím teplé? Kde budu omývat nádobí Kolik stojí plastové misky Budu mít dost velký odpadkový koš? Kolik přijde lidí a kolik mám udělat porcí? Při Restaurant Day se totiž zapomíná na to, že je možné otevřít si tzv. bytovou restauraci. Co je přesně bytová restaurace si můžete přečíst např. TADY
Bytová restaurace vám může pomoct vyřešit některé z otázek. Určíte si totiž určit maximální počet lidí, které budete hostit, přesně si rozplánovat chody a jejich servírování a hlavně budete mít vždy zázemí vlastní kuchyně, což celou akci významně zjednoduší. Navíc poznáte hromadu nových lidí a nebo se na chvíli potkáte s těmi starými. Nebojte se toho, jděte do toho!
Vymyslete menu
Chtěla jsem si s přáteli i užít a příliš se nestresovat velkou přípravou předem. Vplula sem tedy s lehkou hlavou do italského menu, protože vím, že italská kuchyně je extrémně jednoduchá na přípravu. Najděte si jednotné téma. Asie, Argentina, Itálie nebo třeba česká kuchyně. Možností je nekonečno. Nebojte se hostům představit nové chutě, protože o tom přece (nejen) bytové restaurace jsou.
Já jsem menu připravovala pro své přátele a chtěla jsem jim nechat prostor pro jejich vlastní kreativitu, trochu je nakopnout k akci. Tudíž téma předkrmu jsem nechala otevřené. Dopadlo to skvěle!
Začněte dostatečně dopředu
Ne vždy jde jídlo připravit dopředu. Ale můžete si připravit výzdobu, prostíraní nebo začít sbírat dostatečné množství zavařovacích sklenic. Můžou se totiž hodit třeba na dezert.
Já jsem připravovala dostatečně předem i maso. Hovězí vysoký roštěnec (rybeye steak) jsem rozporcovala na jednotlivé asi 350g steaky a spolu se šalvějí a tymiánem zavakuovala a dala na 14 dní až 3 týdny do lednice, aby se maso rozleželo.
Kuřecí maso sem naložila 4 dny předem, panna cottu připravila veče před dnem D, aby do druhého dne stihla zatuhnout. Těsně před akcí už stačilo jen udělat coccoli, prostřít stůl a naházet maso na gril.
Používejte všechny pomocníky, které doma máte! Pokud nemáte domácího robota, můžete si ho půjčit, jsem si jistá, že vám práci určitě zjednoduší.
Prostřete stylově, použijte věci kolem sebe
Nemusíte nutně všechno servírovat v luxusních miskách nebo talířích. Mě na panna cottu postačily zavařovací sklenice a washi pásky, které z nich udělali něco netradičního. Nebojte se experimentů. Přílohu můžete např. servírovat jako já v papírových kornoutech a sklenice ozdobit tak, aby si je hosté mezi sebou rozpoznali. Nebojte se experimentovat, spoustu typů najdete na pinterestu.
Nestresujte se a užijte si společný čas s přáteli nebo novými lidmi
Základem celého Restaurant Day a bytových restaurací vůbec není určitě to, aby jste se zbytečně stresovali. Vybírejte jídla, která máte v malíku a která chcete představit lidem. Užívejte si společně strávený čas a možnost o jídle mluvit, protože, jak tomu bylo vždycky, jídlo dokáže lidi spojit a naladit na příjemnou vlnu. A pak už si jen užívejte okamžik a jezte, povídejte a relaxujte. Příště třeba můžete zkusit rovnou stánek!
1 Comment
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jak je to s hygienou. pokud bych si chtěla založit bytovou restauraci, musím mít hygienické povolení?
Děkuji mockrát, S.